Bezlepkový chlieb a pečivo sú určené pre ľudí trpiacich celiakiou alebo inou formou gluténovej intolerancie. Vyrábajú sa z ingrediencií, ktoré neobsahujú lepok, ako sú napríklad kukuričná múka, ryžová múka, tapiokový škrob, zemiakový škrob, fazuľová múka, čiroková múka a iné alternatívy pšenice.
Bezlepkové chleby a pečivo sa často vyrábajú aj s prídavkom vlákniny (psyllium) , aby sa zabezpečila lepšia stráviteľnosť a zlepšila sa celková výživová hodnota. Okrem toho je bezlepkové pečivo často obohatené o rôzne druhy semien, čím sa zvyšuje ich nutričná hodnota a obsah bielkovín. Ide napríklad o chia semená, quinoa, ľan, sezam a pod.
Bezlepkové pečivo sa od tradičného chleba a pečiva sa líši zložením aj chuťou, ale poskytuje plnohodnotnú náhradu pre tých, ktorí trpia intoleranciou na lepok ( glutén).