Strukoviny boli odpradávna dennou súčasťou jedálničkov našich predkov. A nie náhodou. Poskytujú totiž bohatý zdroj bielkovín, komplexných sacharidov, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a iných nutrientov. Najmä vďaka vysokému podielu rastlinných bielkovín sú strukoviny cennou alternatívou živočíšnych bielkovín, ktorých príjem je žiaľ na našu škodu posledné roky v spoločnosti vysoko nadpriemerný.
Strukoviny sú ideálnou potravinou pre ľudí, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov vyhýbajú konzumácii bielkovín zo živočíšnych zdrojov. Jedným zo zdravotných benefitov je skutočnosť, že neobsahujú žiaden cholesterol, majú nízky glykemický index, podporujú činnosť orgánov vylučovacej sústavy – obličiek a močového mechúra a zároveň znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Na výber vám ponúkame širokú škálu strukovín – fazuľa – rôzne druhy ako adzuki, mungo, pinto, hrach, cícer, šošovica červená, zelená alebo čierna ( beluga ), sója atď.
Použiť ich môžete pri príprave polievok, omáčok či ako základ zdravej nátierky. Na dochutenia sa nebojte použiť aj rôzne výraznejšie druhy korenia alebo aj morské riasy, napríklad kombu, ktoré urýchlia proces varenia.
Mnohé zo strukovín sú vhodné aj na nakličovanie. Vďaka klíčkom dodáte vášmu organizmu niekoľkonásobné vyšší nutričný príjem. Klíčky sú totiž pre náš organizmus hotovou vitamínovou bombou. Namočením strukoviny do vody sa v nej prebudia enzýmy a ich biologická hodnota sa niekoľkonásobne zvýši. Pravidelnou konzumáciou naklíčených semiačok môžete prispieť k výraznému zlepšeniu trávenia, zvýšeniu imunity, detoxikácii organizmu. Zároveň pôsobia ako účinná prevencia a pomoc v boji proti nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam vrátane rakoviny.
Vďaka klíčkom pomôžete organizmu očistiť sa a načerpať chýbajúcu energiu. Obzvlášť po zime vás dokážu priam naštartovať.