Jablkový koláčik s mandľovou posýpkou a vajcovým likérom
Budeme potrebovať:
Cesto:
» 175 g masla
» 150 g cukru Erythritol
» 4 vajcia
» štipka soli
» 2 lyžičky prášku do pečiva /vinný kameň/
» 400 g špaldovej múky
» 100 ml mlieka
» mleté mandle na posypanie cesta
Plnka:
» 100 g hrozienok alebo brusníc namočených v rume
» 1 kg jabĺk
» trochu citrónovej šťavy
» 2 lyžice vanilkového pudingu
» cukor Erytritol podľa chuti /alebo trstinový cukor/
Posýpka:
» 100 g špaldová hrubá celozrnná múka
» 150 g mletých mandlí /môžeme pomiešať mleté mandle a mandľové lupienky/
» 100 ml vaječného koňaku
» 50 g trstinového cukru
» 75 g masla
Cesto si pripravíme vymiešaním masla izbovej teploty, s cukrom. Potom pridáme vajcia a taktiež pridáme striedavo múku s práškom do pečiva a mlieko. Vznikne nám hladké rozotierateľné cesto.
Cesto dáme na pripravený plech a posypeme ho mletými mandľami.
Ošúpeme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou, pudingovým práškom a hrozienkami alebo brusnicami. Jablkovú plnku dáme na cesto a pripravíme si mrveničku.
Zmiešame múku s mandľami a vaječným likérom a s cukrom. Pridáme maslo nakrájané na kúsky a všetko rozmrvíme medzi prstami na mrveničku, ktorú ozdrobíme na jablkovú plnku. Koláčik upečieme.