Janka zo Zeleného obchodíka

Všetko, čo potrebujete vedieť o borelióze: Prevencia, príznaky a liečba

Lymská borelióza je ochorenie, ktorého význam a dopad na ľudské zdravie často podceňujeme. Toto zákerné ochorenie, prenášané drobnými, no nebezpečnými kliešťami, môže mať vážne dlhodobé následky na naše zdravie. Každý rok s príchodom teplejších mesiacov sa tisíce ľudí stávajú nevedomými hostiteľmi tejto bakteriálnej infekcie, ktorá môže spôsobiť celý rad komplikácií, od kožných vyrážok až po neurologické problémy. Toto ochorenie môže mať však aj skrytú povahu a môže sa rozvinúť bez výrazných varovných signálov, čím zvyšuje dôležitosť prevencie a včasnej diagnostiky. Na druhej strane sa toto ochorenie môže veľmi často prejavovať aj necharakteristickými symptómami, čo nezriedka vedie k diagnostickým omylom.

Napriek svojej vážnosti mnohí ľudia stále nepoznajú základné spôsoby, ako sa pred boreliózou chrániť. V tomto článku sa ponoríme do histórie, príznakov, liečby a najmä prevencie lymskej boreliózy. Spoznáte, ako rozpoznať prvé signály, ktoré telo vysiela pri infekcii, a naučíte sa, ako konať rýchlo a efektívne, aby ste predišli vážnym zdravotným komplikáciám. Pochopenie tohto ochorenia vám môže výrazne ovplyvniť vaše budúce zdravie a pohodu. Čítajte ďalej…

Čo je lymská borelióza? Definícia a pôvod boreliózy

Lymská borelióza je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi. Táto baktéria patrí do skupiny baktérií, ktoré sú známe svojou schopnosťou pohybovať sa v tkanivách hostiteľa. Borelióza je typickým príkladom zoonózy, čo znamená, že je to ochorenie prenosné medzi zvieratami a ľuďmi. Hlavným prenášačom sú kliešte, konkrétne druh Ixodes, ktoré sa živia krvou hostiteľa a môžu byť nositeľmi tejto baktérie.

Pôvod boreliózy

História lymskej boreliózy siaha do 70. rokov 20. storočia, kedy bola v meste Old Lyme v štáte Connecticut (USA) identifikovaná epidémia neobvyklých prípadov artritídy. Výskum viedol k objavu baktérie Borrelia burgdorferi ako príčiny ochorenia, a tak dostala borelióza svoje meno. Odvtedy bolo identifikovaných viacero druhov baktérií Borrelia, ktoré môžu spôsobiť podobné symptómy.

Bakteriálna povaha ochorenia

Borelióza je primárne bakteriálne ochorenie, čo znamená, že je spôsobené priamym účinkom baktérií na ľudský organizmus. Po uhryznutí infikovaným kliešťom sa baktérie dostanú do krvného obehu a môžu sa rozšíriť do rôznych častí tela, čo vedie k rôznorodým symptómom.

Prenos cez kliešte

Kliešte sa stávajú infikovanými baktériou Borrelia burgdorferi, keď sa živia krvou infikovaných zvierat ( myši, vtáky, jelenia zver a pod.). Následne môžu tieto baktérie preniesť na ľudí. Avšak nie každý  kliešť je infikovaný a nie každé uhryznutie vedie k prenosu boreliózy. Netreba preto ihneď robiť paniku. Je dôležité vedieť, že prenos baktérie zvyčajne vyžaduje dlhší kontakt s kliešťom, často viac ako 12-24 hodín. Čím skôr prisatého kliešťa z tela odstránite, tým väčšia šanca je, že infekcii zabránite.

Kliešť sa najčastejšie prisáva na tele v miestach kde je tenšia kožná vrstva; pre kliešťa predstavuje menšiu bariéru:

  • v podpazuší
  • pod kolenami
  • na slabinách
  • na pokožke hlavy, okolo uší
  • v oblasti intímnych partií

Najčastejšie príznaky boreliózy

Identifikácia príznakov lymskej boreliózy môže byť zložitá, pretože sa často prekrývajú s inými ochoreniami. Napriek tomu je dôležité byť ostražitý, pretože čím skôr sa borelióza diagnostikuje a začne liečiť, tým lepšie sú šance na úplné uzdravenie. Ochorenie ma tri štádiá, ktoré zahŕňajú tieto najčastejšie príznaky:

Skoré príznaky:

  • Erythema migrans: Tento príznak je najznámejší a najčastejší. Ide o charakteristickú kožnú vyrážku, ktorá sa objaví na mieste uhryznutia kliešťom. Táto kožná lézia je zvyčajne v tvare kruhu, často sa rozširuje do okolia a môže pripomínať terč alebo volské oko.  Máva priemer vo väčšine prípadov väčší ako 5 cm. Môže aj mierne svrbieť.
  • Únava a bolesti hlavy: Mnohí postihnutí spomínajú nezvyčajnú únavu, ktorá sa objaví krátko po uhryznutí. Prítomné sú tiež bolesti hlavy ( cefalea ), myalgie, artralgie – nastupujú približne po mesiaci od vzniku Erythema migrans (EM).
  • Bolesti: Bolesť svalov a kĺbov, stuhnutosť v oblasti šije sú tiež veľmi častými skorými príznakmi boreliózy.
    V tomto skorom štádiu zvyčajne nie je prítomná zvýšená teplota.

Neskorejšie a dlhodobé príznaky:

  • Neurologické problémy: Ak nie je borelióza liečená, môže postupovať do chronickej fázy, ktorá môže zahŕňať neurologické problémy ako je meningitída, encefalitída alebo Bellova obrna tváre.
  • Kardiovaskulárne problémy: V niektorých prípadoch môže borelióza ovplyvniť aj srdce, čo vedie k nepravidelnému srdcovému rytmu alebo myokarditíde.
  • Artritída: Opakované epizódy zápalu kĺbov, najmä veľkých kĺbov ako koleno, môžu byť tiež príznakom pokročilej boreliózy.

Je dôležité poznamenať, že nie každý, kto je infikovaný, vykazuje všetky vyššie spomenuté príznaky. V ojedinelých prípadoch môže byť priebeh, najmä v počiatkoch ochorenia bezpríznakový. Preto je prevencia a včasná diagnostika kľúčová. V nasledujúcej časti sa pozrieme na to, ako môžeme boreliózu diagnostikovať a aké sú najúčinnejšie metódy liečby.

kliešť na liste

Ako správne diagnostikovať boreliózu?

Diagnostika lymskej boreliózy je kritickým krokom k úspešnej liečbe. Včasná identifikácia a začatie liečby môžu výrazne zvýšiť šance na úplné vyliečenie a predísť dlhodobým komplikáciám.

Metódy diagnostiky:

  • Krvné testy: Na potvrdenie diagnózy lymskej boreliózy sa často používajú serologické testy, ktoré hľadajú protilátky proti baktérii Borrelia burgdorferi. Tieto testy môžu zahŕňať ELISA test a Western blot test pre vyššiu špecifickosť a potvrdenie výsledkov. Antiboreliové protilátky sa stanovujú v sére alebo likvore ( mozgovo-miešny mok).
  • Vizuálne klinické príznaky: Erythema migrans, charakteristická kožná vyrážka, je často dôležitým vizuálnym indikátorom infekcie. Ak lekár pozoruje túto vyrážku, môže to byť dostatočný dôvod na začatie liečby aj bez výsledkov krvných testov.

Význam rýchlej diagnostiky a liečby:

  • Prevencia komplikácií: Čím skôr sa začne s liečbou, tým menšie je riziko rozvoja dlhodobých komplikácií, ako sú neurologické alebo kardiovaskulárne problémy.
  • Zlepšenie prognózy: Rýchla diagnostika a liečba zvyšujú pravdepodobnosť úplného vyliečenia a minimalizujú trvanie a závažnosť príznakov.

Je dôležité poznamenať, že niektoré príznaky môžu byť nešpecifické a môžu sa objaviť až niekoľko týždňov alebo mesiacov po uhryznutí. Preto je dôležité, aby ste svojho lekára informovali o akomkoľvek možnom kontakte s kliešťami alebo o pobyte v oblastiach, kde je výskyt boreliózy častý.

Prevencia boreliózy  – ako predchádzať uhryznutiu kliešťom?

Prevencia lymskej boreliózy je zásadná, pretože ako hovorí staré príslovie, lepšie je predchádzať ako liečiť. Tu sú kľúčové kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste minimalizovali riziko uhryznutia kliešťom a potenciálneho prenosu boreliózy.

Opatrenia na predchádzanie uhryznutiu kliešťom:

  • Nosenie ochranného oblečenia: Pri pobyte v prírode, najmä v oblastiach s vysokým výskytom kliešťov, je dôležité nosiť dlhé nohavice a rukávy, klobúk a pevnú obuv.
  • Použitie repelentov: Aplikácia repelentov na oblečenie a odhalenú pokožku môže výrazne znížiť riziko uhryznutia. Veľmi dobre poslúžia repelentné náramky alebo balzamy, krémy a spreje s obsahom esenciálnych olejov, ktoré kliešte odpudzujú ( eukalyptus, tymián, citrón, citronella, klinček, borovica, rozmarín, geránium )
  • Vyhnúť sa rizikovým oblastiam: Kliešte sa často vyskytujú v hustej vegetácii a vysokom poraste. Vyhnite sa chôdzi po neudržiavaných chodníkoch a sedeniu priamo na tráve.

Správne odstránenie kliešťa a postup pri podozrení na infekciu:

  • Bezpečné odstránenie kliešťa: Ak nájdete na svojom tele kliešťa, je dôležité ho odstrániť čo najskôr. Použite pinzetu, chyťte kliešťa čo najbližšie k pokožke a pomaly ho vytiahnite von, tzv. „vykývaním zo strany na stranu“. Vyhnite sa stláčaniu tela kliešťa a rotačným pohybom, aby ste nepreniesli viac baktérií do rany. Kliešť by sa mohol takto začať dusiť a vylučovať do rany obsah čriev.
  • Dezinfekcia a sledovanie: Po odstránení kliešťa miesto uhryznutia starostlivo vydezinfikujte. Na dezinfekciu okolia rany môžete použiť čistý lieh, prípadne tea tree oil ( čajovníkový olej ). Miesto sledujte niekoľko týždňov na príznaky erythema migrans alebo iné symptómy.
  • Konzultácia s lekárom: Ak máte podozrenie na infekciu alebo sa objavia príznaky, obráťte sa na svojho lekára. Rýchla reakcia môže byť rozhodujúca pre úspešnú liečbu.
    Rizikom je aj rozpučený kliešť, ktorý môže človeka nakaziť cez mikroskopickú ranku na koži. Navštívte lekára aj v tom prípade, ak sa vám nepodarí vybrať celého kliešťa, ale len jeho časť.

Liečba boreliózy – antibiotiká a ich účinky

Liečba lymskej boreliózy je založená predovšetkým na antibiotických terapiách, ktoré sú účinné pri eliminácii baktérie Borrelia burgdorferi z organizmu. Očkovanie proti tomuto ochoreniu žiaľ neexistuje.

Antibiotická terapia a jej účinnosť:

  • Antibiotiká: Najčastejšie používané antibiotiká na liečbu lymskej boreliózy zahŕňajú doxycyklin, amoxicilín a cefuroxím axetil. Voľba antibiotika závisí od štádia ochorenia a prítomnosti konkrétnych symptómov.
  • Dĺžka liečby: Liečba trvá zvyčajne od 2 do 4 týždňov, ale môže byť predĺžená v prípade pokročilých štádií alebo komplikácií.
  • Účinnosť: Ak sa začne včas, antibiotická terapia je veľmi účinná a väčšina osôb sa úplne zotaví.

Dôležitosť včasnej liečby:

  • Predchádzanie komplikáciám: Včasná liečba je kľúčová pre zabránenie prechodu boreliózy do chronickej fázy, ktorá môže byť spojená s dlhodobými neurologickými, kardiovaskulárnymi alebo kĺbovými problémami.
  • Zotavenie: Čím skôr sa začne s liečbou, tým je pravdepodobnejšie, že sa dotyčná osoba zotaví bez dlhodobých následkov.

Možné komplikácie pri zanedbaní:

  • Chronické symptómy: Ak nie je borelióza liečená, môže dôjsť k rozvoju chronických symptómov, ktoré môžu zahŕňať chronickú bolesť, únava alebo kognitívne problémy.
  • Post-treatment Lyme disease syndrome (PTLDS): Niektoré osoby môžu mať symptómy aj po ukončení antibiotickej liečby, čo je známe ako PTLDS alebo “chronická borelióza”.

Borelióza – prírodná liečba a posilnenie imunity

Ako sme sa uz vyššie zmienili, základom úspešnej liečby boreliózy je včasná diagnostika a nasadenie antibiotík. Tie sú najúčinnejšie v skorých štádiách ochorenia. V neskorších fázach už antibiotiká nemusia stačiť a môžu mať vedľajšie účinky. Niekedy sa stáva, že aj po preliečení antibiotikami príznaky môžu pretrvávať. V takýchto prípadoch sú namieste aj alternatívne spôsoby liečby, ako napríklad bylinky, vitamíny, hyperbarická komora, magnetoterapia a iné.

Je však dôležité zdôrazniť, že alternatívna liečba by sa mala začať až po skončení antibiotickej terapie a len s vedomím a súhlasom lekára. Vitamíny a doplnky stravy boreliózu nevyliečia, ale slúžia na posilnenie imunitného systému, ktorý je v boji proti chorobe kľúčový.

Tipy na posilnenie imunity a podporu liečby boreliózy:

  • Bylinky: Púpava lekárska (detoxikácia), žihľava (čistenie organizmu, železo a minerály), ovos siaty (nervový systém), topoľ čierny
  • Výživové doplnky: Probiotiká na obnovenie črevnej mikroflóry po antibiotickej liečbe, vitamín C, B12, B6, B1, omega-3 mastné kyseliny, magnézium, multivitamíny a multiminerály
  • Zdravý životný štýl: Vyvážená strava, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, kvalitný spánok, redukcia stresu

Borelióza u detí

Liečba a príznaky lymskej boreliózy u detí si vyžadujú osobitnú pozornosť, pretože menšie deti ešte nemajú dostatočne vyvinutý nervový systém a môže spôsobiť závažné komplikácie. Hoci infekcia ohrozuje deti rovnako ako dospelých, deti môžu reagovať na infekciu odlišne ako dospelí.

Špecifiká príznakov a liečby boreliózy u detí:

  • Príznaky: U detí sa môžu príznaky lymskej boreliózy prejaviť ako náhla horúčka, únava, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, alebo dokonca ako zmeny v správaní. Erythema migrans, charakteristická vyrážka, môže byť menej zreteľná alebo môže úplne chýbať.
  • Liečba: Liečba boreliózy u detí zvyčajne zahŕňa antibiotiká, ktoré sú bezpečné a účinné aj pre túto vekovú skupinu. Dĺžka liečby sa môže líšiť v závislosti od štádia ochorenia a prítomnosti symptómov.

Záver:

Lymská borelióza je ochorenie, ktoré si zaslúži našu pozornosť. Ako ste sa dozvedeli v našom článku, ide o bakteriálne infekčné ochorenie prenášané kliešťami, ktoré môže mať vážne následky na zdravie, ak nie je včas rozpoznané a liečené. Nie je reálne, kliešťom sa úplne vyhnúť, no počas pobytu v prírode je potrebné mať na zreteli tieto kľúčové body:

  • Prevencia a ochrana: Opatrenia ako nosenie ochranného oblečenia, použitie repelentov a vyhýbanie sa rizikovým oblastiam sú nevyhnutné.
  • Včasná diagnostika a liečba: Rýchla reakcia na príznaky a správne odstránenie kliešťa môžu zabrániť vážnym komplikáciám.
  • Antibiotická terapia: Je najúčinnejšou formou liečby, pričom jej úspech závisí od rýchlosti zahájenia po infekcii.

Buďte zodpovední a poučte sa zo skúseností tých, ktorí boreliózu prekonali. Zároveň buďte ostražití a aktívni v prevencii, aby ste ochránili nielen seba, ale aj vašich blízkych. Nezabúdajte na dôležitosť včasnej diagnostiky a liečby, ktorá môže znamenať rozdiel medzi dlhodobým zdravím a chronickými komplikáciami. Spoločne môžeme čeliť tomuto “neviditeľnému nepriateľovi” a zabezpečiť si zdravší a šťastnejší život bez obáv z lymskej boreliózy.

Dúfame, že tento článok vám poskytol užitočné informácie a pomôže vám zostať v bezpečí aj počas tých najkritickejších mesiacov ( apríl-máj, september-október).

Zdroje:

https://www.solen.sk/storage/file/article/053769c01fce16b3f8559ea63052403c.pdf