Ako sa zbaviť parazitov v tele prirodzenou stravou – tipy na stravu proti parazitom.

Fakt, že v ľudskom tele prebývajú rôzni malí a voľným okom neviditeľní „obyvatelia“ ako sú baktérie, vírusy, huby a iné mikróby (tzv. mikrobióm ), nie je už pre väčšinu z vás žiadnou novinku. No vedeli ste, že vo vašom tele môžu žiť aj iní neželaní návštevníci, ktorí vám berú energiu, spôsobujú rôzne zdravotné problémy a oslabujú vašu imunitu?
Reč je o parazitoch, ktoré sa môžu dostať do vášho organizmu rôznymi aj prekvapivými spôsobmi a usadiť sa v rôznych orgánoch. Možno ste sa doteraz mylne domnievali, že parazity sú záležitosťou chudobných krajín alebo zanedbaných zvierat a že vás sa tento problém netýka. No pravda je taká, že aj vy sa môžete stať ich obeťou, ak nedbáte na hygienu, konzumujete nekvalitné potraviny, cestujete do rizikových oblastí alebo máte oslabený imunitný systém. Parazity sa môžu dostať do vášho tela napríklad cez kontaminovanú vodu, potravu, zvieratá, hmyz, sexuálny styk alebo dokonca prostredníctvom vzduchu.parazity

„ Vedeli ste, že podľa odhadov je až 80 % ľudskej populácie infikovaných nejakým druhom parazita?“

Ako sa však zbaviť týchto nepríjemných spolubývajúcich a obnoviť svoje zdravie?

Existuje viacero spôsobov, ako sa s týmto nepríjemným problémom vysporiadať, no my poznáme jedno účinné riešenie, ktoré je jednoduché a dokonca aj prírodné. Volá sa antiparazitná strava a spočíva v konzumácii potravín a doplnkov, ktoré majú antiparazitárne, protiplesňové, protivírusové a antibakteriálne účinky.
V tomto článku vám predstavíme, čo je to antiparazitná strava, aké sú jej výhody, ako ju dodržiavať a aké produkty či doplnky pritom užívať. Dozviete sa tiež, ako rozpoznať príznaky parazitov a ako ich efektívne odstrániť. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a receptami a vyskúšajte antiparazitnú stravu, ktorá vám pomôže zbaviť sa nechcených hostí a vrátiť sa k plnému zdraviu.
Čo sú parazity a ako sa do tela dostávajú?

Parazity sú organizmy, ktoré žijú na úkor iných organizmov, nazývaných hostitelia. Parazity odoberajú hostiteľom živiny, energiu, krv alebo iné látky, ktoré potrebujú na svoj rast a rozmnožovanie. Parazity môžu spôsobovať hostiteľom rôzne zdravotné problémy, ako sú zápaly, alergie, anémia, podvýživa, bolesti, svrbenie, vyrážky, hnačky, horúčky, únava a dokonca aj smrť.

Parazity sa delia do rôznych tried podľa svojej stavby, spôsobu života a typu hostiteľa. Medzi najznámejšie triedy parazitov patria:
  • Prvoky (Protozoa) – sú to jednobunkové mikroorganizmy, ktoré sa môžu pohybovať pomocou bičíkov alebo bičíkovitých výbežkov. Prvoky môžu žiť vo vnútri alebo na povrchu hostiteľských buniek. Medzi najčastejšie prvoky, ktoré napádajú ľudí, patria Giardia, Entamoeba, Cryptosporidium, Toxoplasma, Leishmania, Trypanosoma a Plasmodium.
  • Ploskavce (Platyhelminthes) – sú to ploché červy, ktoré majú jednoduchú tráviacu sústavu a nemajú obehovú ani dýchaciu sústavu. Ploskavce sa ďalej delia na tri podtriedy: ploskule (Turbellaria), ktoré sú voľne žijúce, motolice (Trematoda) a pásomnice (Cestoda), ktoré sú parazitické. Motolice a pásomnice majú zložité životné cykly, ktoré zahŕňajú viacerých hostiteľov. Medzi najznámejšie ploskavce, ktoré napádajú ľudí, patria pečeňová motolica, pľúcna motolica, schistozóma, široká pásomnica, bravčová pásomnica a psia pásomnica.
  • Háďatkovce (Nematoda) – sú to okrúhle červy, ktoré majú trubicovitú tráviacu sústavu a majú oddelené pohlavia. Háďatkovce žijú vo vnútri alebo na povrchu hostiteľských tkanív. Medzi najznámejšie háďatkovce, ktoré napádajú ľudí, patria škrkavka, háďatka, škrkavica, filária, trichinela a vlasovec.
  • Kliešťovce (Arthropoda) – sú to článkonožce, ktoré majú tvrdý vonkajší kryt a sú rozdelené na segmenty. Kliešťovce sa ďalej delia na podtriedy, ako sú hmyz, pavúkovce, kôrovce a mnohonôžky. Niektoré kliešťovce sú parazitické, iné sú prenášačmi parazitov alebo iných patogénov. Medzi najznámejšie kliešťovce, ktoré napádajú ľudí, patria blchy, vši, svrab, kliešte, komáre, muchy, ploštice a všelijaký hmyz.
Parazity sa môžu dostať do ľudského tela rôznymi spôsobmi, ako sú:
  • Kontaminovaná voda alebo potrava – niektoré parazity sa vylučujú spolu s výkalmi infikovaných zvierat alebo ľudí a môžu sa dostať do vody alebo potravy, ktorú pijeme alebo jeme. Príkladom sú Giardia, Cryptosporidium, Entamoeba, pečeňová motolica, široká pásomnica.
  • Kontakt s pôdou alebo pieskom – niektoré parazity sa vyskytujú vo forme vajíčok alebo lariev v pôde alebo v piesku a môžu preniknúť cez kožu alebo sliznice, keď sa ich dotýkame. Príkladom sú háďatka, škrkavica, filária a trichinela.
  • Kontakt so zvieratami alebo hmyzom – niektoré parazity žijú na povrchu alebo vo vnútri zvierat alebo hmyzu a môžu sa preniesť na človeka uhryznutím, poštípaním, olizovaním, škrabaním alebo iným spôsobom. Príkladom sú Toxoplasma, Leishmania, Trypanosoma, Plasmodium, psia pásomnica, vlasovec, blchy, vši, svrab, kliešte, komáre, muchy a ploštice.
  • Sexuálny styk – niektoré parazity sa prenášajú sexuálnym stykom medzi infikovanými osobami. Príkladom je Trichomonas vaginalis.
Ako sa prejavujú parazity v tele?

Parazity v tele môžu spôsobovať rôzne príznaky, ktoré závisia od druhu, počtu, miesta a dĺžky parazitickej infekcie. Niektoré príznaky sa môžu objaviť skôr, iné neskôr alebo vôbec. Niektoré príznaky môžu byť špecifické pre určitý typ parazita, iné môžu byť všeobecné a nešpecifické. Niektoré príznaky môžu byť mierne a prehliadnuteľné, iné môžu byť vážne a život ohrozujúce. Niektoré príznaky môžu byť spojené s inými ochoreniami a môžu byť mylne diagnostikované.

Príznaky parazitov v tráviacom trakte

Parazity, ktoré sa usadia v tráviacom trakte, môžu spôsobovať nasledovné príznaky:parazity v tele

  • Bolesti brucha, kŕče, nadúvanie, plynatosť
  • Nevoľnosť, vracanie, hnačka, zápcha
  • Krv v stolici, svrbenie okolo konečníka, hemoroidy
  • Syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída
  • Malabsorpcia, podvýživa, chudnutie, nadváha, cukrovka
  • Alergie na potraviny, oslabená imunita, zápaly

Príznaky parazitov v iných orgánoch

Parazity v iných orgánoch alebo tkanivách môžu mať napríklad tieto prejavy:

  • Horúčka, zimnica, potenie, bolesti hlavy, bolesti svalov, bolesti kĺbov
  • Zápaly rôznych orgánov, ako sú srdce, mozog, oči, pľúca, pečeň, žlčník, obličky, močový mechúr, pohlavné orgány, koža
  • Vyrážky, pupienky, vredy, jazvy, svrbenie, pálenie, opuchy, zmeny farby, tvaru, veľkosti, textúry, citlivosti, funkcie, vzhľadu
  • Zmeny nálady, správania, poruchy osobnosti, pamäti, myslenia, učenia, reči, spánku, chuti, vône, sluchu, zraku, rovnováhy, pohybu, dýchania, srdcového rytmu, krvného tlaku, krvného zloženia, hormonálnej rovnováhy, imunitnej odpovede, telesnej teploty, metabolizmu, rastu, vývoja, reprodukcie, starnutia a pod.
Pre koho predstavujú parazity riziko?

Do rizikovej skupiny, ktorá má zvýšenú pravdepodobnosť nakazenia sa parazitmi, patria:

  • Ľudia, ktorí konzumujú nekvalitné alebo nedostatočne tepelne upravené potraviny, ako sú tatarák, sushi, mäso, ryby, mliečne výrobky, ovocie, zelenina a pod. Tieto potraviny môžu obsahovať parazity alebo ich vajíčka.
  • Ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s pôdou alebo pieskom, napríklad záhradkári, poľnohospodári, deti, ktoré sa hrávajú na pieskovisku, turisti, ktorí navštevujú piesočnaté pláže a pod.
  • Chovatelia zvierat alebo ľudia, ktorí prichádzajú do styku so zvieratami, najmä: psy, mačky, hlodavce, vtáky, ošípané, ovce, kozy, kravy, kone a pod. 
  • Ľudia, ktorí majú sexuálny styk s infikovanými osobami alebo používajú nechránené sexuálne praktiky. 
  • Ľudia, ktorí cestujú do rizikových oblastí, kde je vysoký výskyt parazitov, napríklad do tropických alebo subtropických krajín, kde sú nedostatočné hygienické a sanitárne podmienky, nedostatok pitnej vody, nízka kvalita potravín, vysoká hustota obyvateľstva, nízka úroveň vzdelania a zdravotnej starostlivosti a pod. 
  • Ľudia s oslabenou imunitou, napríklad v dôsledku choroby ( vrátane autoimunitných ochorení), liekov, stresu, veku, tehotenstva, podvýživy, alergií
Ako sa zbaviť parazitov v tele?

Ak máte podozrenie, že trpíte parazitickou infekciou, je potrebné, aby ste navštívili lekára, ktorý vám urobí potrebné testy a navrhne terapiu. Parazity sa dajú odhaliť pomocou rôznych spôsobov, ktoré zahŕňajú:

  • Vyšetrenia stolice – sú to testy, ktoré slúžia na zistenie parazitov alebo ich vajíčok v tráviacom trakte.
  • Testy krvi – sú to testy, ktoré slúžia na zistenie parazitov alebo ich antigénov v krvi.
  • Imunologické testy – sú to testy, ktoré slúžia na zistenie protilátok proti parazitom v krvi, moči, slinách, slzách, potu, mlieku alebo iných telesných tekutinách. 
  • Mikroskopické testy – sú to testy, ktoré slúžia na zistenie parazitov alebo ich štádií v rôznych vzorkách, ako sú kožné škrabance, sekréty, biopsia, punkcia a iné.

Spôsoby liečby parazitov, prevencia a tipy proti parazitom v tele

Ak ste zistili, že máte parazity v tele, je dôležité, aby ste sa podrobili vhodnej liečbe, ktorá vám pomôže zbaviť sa týchto neželaných návštevníkov. Liečba parazitov závisí od druhu parazita, miesta jeho výskytu, závažnosti infekcie a vášho celkového zdravotného stavu. Väčšinou sa používajú antiparazitické lieky, ktoré ničia parazity alebo bránia ich rozmnožovaniu. Tieto lieky sa zvyčajne užívajú perorálne, teda ústami, ale niekedy môžu byť potrebné aj injekcie, infúzie alebo lokálne aplikácie. 

Okrem predpísaných liekov je dôležité dodržiavať aj určité hygienické opatrenia, ktoré pomôžu zabrániť šíreniu parazitov a reinfekcii.

umyvanie ruk

Medzi tieto opatrenia patria:

  • Dôkladné umývanie rúk pred jedlom, po použití toalety, po kontakte so zvieratami alebo pôdou.
  • Dôkladné umývanie a tepelné spracovanie potravín, najmä mäsa, rýb, vajec, ovocia a zeleniny.
  • Pitie iba čistej a filtrovanej vody, vyhýbanie sa neznámym zdrojom vody alebo ľadu.
  • Používanie osobnej toaletnej potreby, ako sú uteráky, zubné kefky, holiace strojčeky a podobne.
  • Pravidelná výmena a pranie spodnej bielizne a posteľnej bielizne.
  • Pravidelné odčervovanie domácich zvierat a zabránenie ich kontaktu s divými zvieratami.
  • Vyvarovanie sa nechráneného pohlavného styku s osobami, ktoré môžu byť infikované parazitmi.

Okrem liečby a hygieny je možné podporiť svoje zdravie a imunitu aj pomocou niektorých prírodných prostriedkov, ktoré majú antiparazitické, antibakteriálne, protizápalové a detoxikačné účinky. Môžu byť aj vo forme doplnkov stravy. Medzi tie najúčinnejšie patria:

  • Cesnakalimax – obsahuje alicín, ktorý ničí parazity a baktérie, podporuje trávenie a pečeň, posilňuje imunitu.
  • Cibuľa: Cibuľa je podobne ako cesnak vynikajúcim prostriedkom proti parazitom, pretože obsahuje quercetín –  antioxidant, ktorý pomáha znižovať zápal, bojovať proti infekciám, a zvyšovať obranyschopnosť organizmu. 
  • Klinčeky – obsahujú eugenol, ktorý ničí parazity a baktérie, pôsobí proti bolesti a zápalu, podporuje trávenie a pečeň.
  • Orech – najmä čierny orech, je výborným prírodným liekom proti parazitom. Má antibakteriálne účinky, čistí celý tráviaci trakt, ničí rôzne parazity.
  • Papája – je tropické ovocie, ktoré obsahuje papain – enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny a ničiť parazity. Okrem toho papája obsahuje aj ďalšie látky, ktoré majú antiparazitické, protizápalové, antioxidačné a imunomodulačné účinky.
  • Ananás – obsahuje bromelaín – enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny, a tým zabraňuje parazitom, aby sa živili na našich tkanivách. Ananás tiež pomáha znižovať zápal, čistiť krv, podporiť imunitu, a poskytovať vitamíny a minerály. 

Ďalšie tipy na doplnky výživy, účinné v boji proti parazitom:

Antiparazitná strava: princípy, výhody, potraviny, recepty

Okrem liekov, hygieny a prírodných prostriedkov je možné pomôcť svojmu telu zbaviť sa parazitov aj pomocou správnej stravy. Protiparazitová strava je založená na princípe, že niektoré potraviny podporujú rast a rozmnožovanie parazitov, zatiaľ čo iné potraviny im bránia a pomáhajú ich vylučovať. Protiparazitová strava má viacero výhod, ako sú:

  • Znižuje zaťaženie tráviaceho systému a pečene, ktoré sú hlavnými orgánmi zodpovednými za detoxikáciu tela.
  • Zvyšuje prísun živín, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti infekciám.
  • Zlepšuje stav čriev a mikroflóry, ktoré sú dôležité pre správne trávenie a prevenciu dysbiózy.
  • Znižuje zápal a oxidačný stres, ktoré sú častými dôsledkami parazitárnych infekcií.
  • Zlepšuje náladu, energiu a vitalitu, ktoré môžu byť ovplyvnené parazitmi.

Protiparazitová strava sa zvyčajne dodržiava po dobu 2 až 4 týždňov, podľa potreby a zdravotného stavu. Počas tejto doby je potrebné vyhýbať sa niektorým potravinám, ktoré môžu podporovať parazity, ako sú:

  • Cukor a sladkosti – cukor je hlavnou potravou pre mnohé parazity, ktoré sa z neho živia a rozmnožujú. Cukor tiež oslabuje imunitný systém, zvyšuje zápal a podporuje rast kvasiniek a plesní.
  • Biela múka a výrobky z nej – biela múka je rafinovaný produkt, ktorý neobsahuje žiadne živiny, ale iba zvyšuje hladinu cukru v krvi. Výrobky z bielej múky, ako sú chlieb, cestoviny, pečivo, koláče a podobne, tiež podporujú parazity, kvasinky a plesne.
  • Mlieko a mliečne výrobky – mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom laktózy, mliečneho cukru, ktorý môže byť problémom pre ľudí, ktorí majú nedostatok laktázy, enzýmu, ktorý rozkladá laktózu. Laktóza môže spôsobovať nadúvanie, plynatosť, hnačku a podporovať parazity, kvasinky a plesne.
  • Mäso a mäsové výrobky – mäso a mäsové výrobky sú zdrojom bielkovín, ktoré sú potrebné pre telo, ale tiež môžu byť zdrojom parazitov, ak nie sú dostatočne tepelne upravené. Mäso a mäsové výrobky tiež zvyšujú kyslosť tela, čo je priaznivé prostredie pre parazity. Mäso a mäsové výrobky tiež zaťažujú tráviaci systém a pečeň, ktoré musia spracovávať veľké množstvo toxínov a odpadov.
  • Alkohol a kofeín – alkohol a kofeín sú stimulanty, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi, oslabujú imunitný systém, zvyšujú zápal a podporujú rast parazitov, kvasiniek a plesní. Alkohol a kofeín tiež dehydratujú telo, čo znižuje jeho schopnosť vylučovať toxíny a odpady.

Naopak, počas protiparazitovej stravy je potrebné zvýšiť príjem niektorých potravín, ktoré majú antiparazitické, antibakteriálne, protizápalové a detoxikačné účinky, ako sú:

  • Zelenina a ovocie – zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny, ktoré posilňujú imunitný systém, znižujú zápal, čistia črevá a pečeň, alkalizujú telo a pomáhajú vylučovať parazity. Zelenina a ovocie tiež obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potravu a ničiť parazity. Najlepšie je konzumovať zeleninu a ovocie čerstvé, surové alebo mierne upravené, aby sa zachovali ich živiny a enzýmy. Medzi najúčinnejšie zeleniny a ovocie patria:
    • Cesnak – obsahuje alicín, ktorý ničí parazity a baktérie, podporuje trávenie a pečeň, posilňuje imunitu a cirkuláciu.
    • Cibuľa – obsahuje quercetín, ktorý má protizápalové a antioxidačné účinky, podporuje trávenie a pečeň, posilňuje imunitu a cirkuláciu.
    • Zázvor – obsahuje gingerol, ktorý má protizápalové a antioxidačné účinky, podporuje trávenie a pečeň, posilňuje imunitu a cirkuláciu, zvyšuje telesnú teplotu a pomáha vylučovať parazity.
    • Kurkuma – obsahuje kurkumín, ktorý má protizápalové a antioxidačné účinky, podporuje trávenie a pečeň, posilňuje imunitu a cirkuláciu, znižuje krvný cukor a cholesterol, pomáha vylučovať parazity.
    • Ananás – obsahuje bromelaín, enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny a ničiť parazity, najmä pásomnice. Ananás tiež obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a cirkuláciu, znižuje zápal a pomáha vylučovať toxíny.
    • Papája – obsahuje papain, enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny a ničiť parazity. Papája tiež obsahuje ďalšie látky, ktoré majú antiparazitické, protizápalové, antioxidačné a imunomodulačné účinky.
    • Granátové jablko – obsahuje elagovú kyselinu, ktorá má antiparazitické, antibakteriálne
TIP NA RECEPT:

Kyslá kapusta je tiež známa svojimi antiparazitickými účinkami, ktoré pomáhajú ničiť a vylučovať červy z tela. Hlístu detskú, ktorá je najčastejším parazitom u detí, možno liečiť pomocou kyslej kapusty a cesnaku, ktoré majú silné antibakteriálne a imunitné účinky. Tu je jeden recept, ktorý môžete vyskúšať:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  • Rozdrvte cesnak a nechajte ho odstáť 10 minút, aby sa aktivovali jeho účinné látky.
  • Opláchnite kyslú kapustu a nakrájajte ju na menšie kúsky.
  • V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte kyslú kapustu. Osoľte a okoreňte podľa chuti a poduste na miernom ohni asi 15 minút, kým kapusta nezmäkne.
  • Pridajte cesnak a miešajte ešte 5 minút, aby sa všetky chute prepojili.
  • Podávajte teplé alebo studené, podľa preferencie.

Tento recept je vhodný pre dospelých aj deti, ktoré majú problémy s parazitmi. Je dobré konzumovať ho aspoň raz týždenne, aby sa zabránilo reinfekcii. 

Ak práve riešite problém s parazitmi, nezúfajte, nie ste v tom sami a ako ste sa dočítali v našom článku, existuje účinné riešenie. Zo dňa na deň to nebude, no buďte vytrvalí a v nových návykoch nepoľavte.  Ako povedal slávny lekár a filozof Paracelsus: „Dávka robí jed“. To znamená, že všetko, čo jeme, pijeme, dýchame alebo používame, môže mať na nás pozitívny alebo negatívny účinok, v závislosti od toho, ako to používame. Preto je dôležité, aby sme boli opatrní, čo dávame do svojho tela, a aby sme si vyberali len to, čo nám prospieva. Antiparazitná strava a produkty, ktoré ponúkame, sú založené na tomto princípe, a preto vám môžu pomôcť zbaviť sa parazitov a získať späť svoje zdravie a pohodu. Vyskúšajte! Držíme vám palce 😊.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397551/