Yuzu: Japonský citrón plný vitamínov a antioxidantov
Yuzu, odborne nazývaný Citrus Junos, je druh citrusového ovocia. Často sa môžete stretnúť i s pomenovaniami Yuja, Yóuzi, Yuza, či jednoduchším názvom – japonský citrón. Pochádza z Južnej Kórey, kde je miestnymi farmármi spracovávaný tradičnou metódou, starou viac ako 1000 rokov. Následne po opracovaní je plod zmiešaný s cukrom a medom, čím si zachová všetky zdraviu prospešné látky (vitamín C, antioxidanty) a chuť. Pre svoje blahodárne účinky je právom označovaný za „super-citrus“.
Pestovanie
Kvôli špecifickým nárokom na pestovanie, je toto ovocie možné nájsť len v Južnej Kórei, Číne a v Japonsku. Yuzu je tŕnistý ker, či menší strom, s úzkymi, lesklými sýtozelenými listami a voňavými bielymi kvetmi. Yuzu je veľmi netypický citrus – jeho plody sú malé, guľaté, obsahujú málo šťavy, veľmi veľa kôstok a majú výrazne aromatickú hrubšiu žltú až oranžovú kôru. Jeho dužina má svetložltú farbu. Konzistenciou pripomína džem alebo med. Má pikantnú, horko-sladkú a kyslú chuť, pripomínajúcu spojenie mandarínky, grapefruitu a citrónu. Nemá rád vlhko a je náročný na svetlo. Vhodnou je pre neho kyslá pôda s dobrou závlahou. Na prezimovanie sú vhodné svetlejšie miesta, s teplotou približne 5 až 10 stupňov.
Zdraviu prospešné látky
Dozreté plody obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a prírodných antioxidantov.
Vedeli ste, že má v sebe 3-krát viac vitamínu C ako citróny, a dokonca obsahuje až 10-krát viac vápnika ako jablká?
Okrem spomínaného vitamínu C a vápnika tiež obsahuje:
- Vitamíny: A, B1 – thiamín, B2 – riboflavín, B5 – kyselinu pantothenovú a B6 – pyridoxín
- Minerálne látky: už spomínaný vápnik, horčík, zinok a železo
- Antioxidanty: karotenoidy, flavonoidy a limonoidy
Využitie
Gastronómia:
Yuzu môžete využiť v gastronómii na viacero spôsobov, no najobľúbenejšími sú:
- Prísada marinád (napríklad na grilovanie)
- Čaje či studené osviežujúce nápoje
- Ochutenie toastov či lievancov
- Dochutenie dezertov
- Zálievka do šalátov
- Príprava teplých či studených nápojov
Kozmetika z Yuzu
Čerstvé yuzu je u nás síce veľmi ťažko zohnať, zato ho však vieme nájsť spracované v kozmetike. Výťažky z yuzu sú napríklad súčasťou kórejskej prírodnej kozmetiky, nie len kvôli jeho príjemnej citrusovej vôni, ale najmä pre jeho anti-aging (omladzujúce) vlastnosti. Yuzu podporuje kožnú bariéru, čím pleť omladzuje. Taktiež stimuluje produkciu elastínu a kolagénu, čím sa pokožka rýchlejšie regeneruje a vyzerá rozžiarene.
Rituálne kúpele
Už od 18. Storočia je yuzu využívané na rituálne kúpele. Tieto kúpele sa najčastejšie pripravujú na zimný slnovrat. Jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Celé, alebo na polovicu prekrojené plody necháte plávať na hladine kúpeľa, kde postupne uvoľňujú svoju arómu a šťavu, čím ukľudňujú myseľ. Povráva sa, že vďaka týmto kúpeľom sa telo chráni pred nachladnutím.
Aromaterapia
V čínskej medicíne sú citrusy yuzu využívané i v aromaterapii, pretože priaznivo vplývajú na stres a ukľudnenie organizmu. Za tieto pozitívne účinky vďačíme terpenoidom limonemu a linaloolu.
Priaznivé účinky na ľudské telo:
- Posilňuje imunitu
- Odbúrava stres
- Zvyšuje bunkovú imunitu
- Znižuje oxidačný stres
Olej z Yuzu
Získava sa lisovaním šupiek yuzu. Keďže je známe pre jeho vysoký obsah vitamínu C, olej z neho pomáha zmierňovať stres, napätie, úzkosť, frustráciu, chronickú únavu. Pôsobí proti vyhoreniu, zmierňuje celulitídu a vo všeobecnosti môžeme povedať, že ide o akýsi upokojujúci prostriedok, ktorý dokáže dokonca zmierniť depresívne stavy.
Yuzu tea
Ide o tradičný kórejský nápoj, ktorý je vyrobený z yuzu a medu. Obsahuje množstvo vitamínu C a antioxidantov. Yuzu tea si môžete vychutnať ako horúci nápoj, i ako osviežujúcu studenú limonádu.