Moringa: Najkomplexnejší prírodný multivitamín

Moringa – často označovaná ako Moringa olejodarná (Moringa Oleifera), je jednou z nutrične najbohatších rastlín na svete. Pôvodne pochádza z oblasti Himalájí a severozápadnej Indie.
Moringa sa stala vďaka širokému spektru liečivých vlastností, veľkému množstvu benefitov a žiadnym vedľajším účinkom veľmi rýchlo obľúbenou medzi verejnosťou. Jej popularita vzrástla nielen kvôli jej liečivým vlastnostiam, ale i pre vysoké nutričné hodnoty. Moringa je rýchlo rastúci strom, ktorý môže dosahovať výšku až 12 metrov. Ide o opadavý strom, pretože v určitom období roka zhadzuje svoje listy, ktoré sú zložené a majú bledozelenú farbu. Kvety sú malé, biele, voňavé a kvitnú počas celého roka. Po opelení sa menia na až 45 centimetrov dlhé, úzke struky, ktoré majú v sebe jedlé semená.

Účinky moringy na zdravie
V tradičnej medicíne sa moringa využíva na liečbu rôznych zdravotných problémov už vyše 1000 rokov. Dokonca i súčasné vedecké výskumy potvrdzujú účinnosť mnohých z týchto tradičných využití. Moringa má tieto liečivé vlastnosti:
- Znižuje zápal a infekcie – obsahuje silné protizápalové látky, ktoré pomáhajú znižovať zápal v tele. Pomôcť môže napríklad pri chronických ochoreniach (artiritída).
- Antioxidačné účinky – antioxidanty obsiahnuté v moringe (flavonoidy a polyfenoly) pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky v ľudskom tele a prispievať tak k starnutiu a rôznym chorobám.
- Posilňuje imunitný systém – vďaka antioxidantom telo posilňuje a chráni ho pred chorobami.
- Antibakteriálne a antivírusové účinky – extrakty z moringy sú účinné proti rôznym bakteriálnym a vírusovým infekciám.
- Znižuje hladinu cukru v krvi – moringa môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, preto je jej užívanie prospešné pre ľudí s diabetom.
- Znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak – pravidelné užívanie moringy prispieva k zdraviu srdca a ciev.
- Poruchy s trávením – keďže je moringa prírodné antibiotikum, pomáha nám bojovať s poruchami trávenia a zlepšuje črevné baktérie.
- Regenerácia organizmu
- Znižuje únavu
- Pôsobí antistresovo
- Udržiava zdravé kosti a pokožku
Využitie:
- Kuchyňa – listy moringy môžete konzumovať čerstvé, sušené alebo formou prášku. Prášok môžete pridať do smoothies či polievok. Semená môžete opražiť, prípadne z nich získaný olej môžete použiť na varenie.
- Kozmetika – moringový olej sa v kozmetických výrobkoch využíva kvôli jeho výživovým a hydratačným vlastnostiam. Nájsť ho môžete v pleťových krémoch, šampónoch či balzamoch na pery.
- Tradičná medicína – napríklad v ajurvéde sa využíva na liečbu rôznych chorôb a infekcií, poruchách trávenia či ochorení pečene.
- Krmivo pre dobytok
Produkty s obsahom moringy
LÁSKAO Biela čokoláda s moringou a lieskovými orieškami VEGAN 75 g
3,80 € (3,19 € bez DPH)PuriBio Moringový olej v BIO kvalite lisovaný za studena 100ml
15,90 € (13,36 € bez DPH)Nutričné hodnoty
Moringa je známa pre svoj vysoký obsah živín. Jej listy sú bohaté na vitamíny, minerály a proteíny. Obsahujú:
- Vitamín A – dôležitý pre imunitný systém a zdravý zrak
- Vitamín C – je esenciálny pre tvorbu kolagénu, hojenie rán a najmä pre imunitný systém
- Vitamín E – pôsobí ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením
- Vitamín K – dôležitý pre zrážanlivosť krvi a zdravie kostí
- Železo – dôležité pre tvorbu hemoglobínu a ako prevencia proti anémii
- Vápnik – minerál, ktorý podporuje zdravie zubov a kostí
- Draslík – pomáha udržiavať rovnováhu elektrolytov a tiež aj správnu hladinu krvného tlaku
Taktiež obsahuje veľké množstvo flavonoidov, minerálov, antioxidantov, alkaloidov, tanínov, aminokyselín, polyfenolov. Dokonca obsahuje vyše 36 protizápalových látok, a veľmi vzácny rastlinný hormón zeatín – “hormón mladosti“. Z vyššie uvedených dôvodov sa moringa označuje ako najkomplexnejší prírodný multivitamín.
Zaujímavosti:
Moringa obsahuje 7-krát viac vitamínu C ako pomaranče, 10-krát viac vitamínu A ako mrkva, 15-krát viac draslíka ako banány, 25-krát viac železa ako špenát. Taktiež je jedinou spomedzi všetkých rastlín, ktorá má v sebe obsiahnutých všetkým osem esenciálnych mastných kyselín.
