Nedostatok železa: Zastavte neviditeľnú hrozbu pre vaše zdravie

Železo je mimoriadne dôležitý esenciálny minerál, nevyhnutný pre optimálne fungovanie ľudského organizmu, pretože sa podieľa na syntéze niektorých dôležitých hormónov, podporuje tvorbu energie a správnu funkciu imunitného systému. Železo sa zúčastňuje na veľkom množstve dôležitých procesov v našom tele. Telo si železo nevie vyprodukovať samo, preto je dôležité prijímať dostatočné množstvo zo stravy, prípade dodatočne z výživových doplnkov. Deti, dojčatá, tehotné a dojčiace ženy, ženy v období menštruácie, vegáni a vegetariáni by si mali dávať pozor na dostatočný príjem železa. Lebo môže vzniknúť nedostatok železa.

Na obrázku sa nachádzajú červené krvinky (erytrocyty), má vyjadrovať súvis železa a krvi.

Úloha železa v ľudskom tele

Vyše 70% železa v ľudskom tele sa nachádza v bielkovinách, v hemoglobíne a vo svalstve formou myoglobínu. Ďalšie zásoby sa nachádzajú v slezine, pečeni, kostnej dreni a v iných orgánoch. Naše orgány pri nedostatočnom okysličení nedokážu podávať optimálny výkon.  

  • Nachádza sa v hemoglobíne (červenom farbive) – železo na seba viaže kyslík, napomáha jeho rozvážaniu po celom tele – všade tam kde je nevyhnutný. 
  • Prítomnosť kyslíka v myoglobíne – ide o akúsi zásobáreň kyslíka pre svalstvo. Napomáha optimálnej funkcii v pokoji ako aj pri námahe. Pri cvičení potrebuje telo a svaly väčšie množstvo kyslíka. Ten je čerpaný zo zásob v myoglobíne, kde je kyslík naviazaný na železo. 

Čím je spôsobený nedostatok železa? 

  • Strata krvi: spôsobená úrazom, operáciou, chorobami, hemoroidmi, či vredmi, u žien so silným menštruačným krvácaním.
  • Zlé vstrebávanie železa: ľudia trpiaci celiakiou. I napriek tomu, že zo stravy prijímajú dostatok železa, môžu trpieť jeho nedostatkom. 
  • Dojčatá a malé deti: u predčasne narodených detí, s nízkou pôrodnou hmotnosťou, alebo dojčatá, ktorých matky trpia nedostatkom železa.
  • Tehotenstvo: ženy v tomto období potrebujú vyššie množstvo železa. 
  • Nedostatočná konzumácia potravín obsahujúcich železo: najmä vegáni a vegetariáni.

Príznaky:

Nedostatočné množstvo železa v krvi môže viesť k chudokrvnosti (anémii), pri ktorej telo nedokáže zásobovať orgány a iné časti dostatočným množstvom okysličenej krvi (v dôsledku nedostatku hemoglobínu). Medzi hlavné príznaky anémie patrí vyčerpanie, únava, celková slabosť, závraty, malátnosť. 

Medzi ďalšie príznaky anémie patria: 

  • Nedostatok energie – nedostatok železa v organizme zapríčiňuje, že svaly a orgány sú nedostatočne okysličené a pracujú na tzv. energetický dlh. To znamená, že človek sa rýchlejšie unaví aj bez väčšej fyzickej aktivity.
  • Dýchavičnosť – keďže železo napomáha prenosu kyslíka po ľudskom tele, jeho nedostatok sa prejaví taktiež na sťaženom dýchaní. Srdce sa pokúša pumpovať okysličenú krv do orgánov a tkanív, avšak nemá jej dostatok – to vedie k ľahkému zadýchavaniu sa.
  • Studené ruky a chodidlá – deficit železa spôsobuje nedostatočnú cirkuláciu krvi, čo vedie k studenému pocitu v rukách a chodidlách. Pri anémii nie sú končatiny dostatočne prekrvované. 
  • Lámavé a suché nechty a vlasy – nedostatok kyslíka v ľudskom tele vedie k pomalšej tvorbe nových buniek. Pri deficite železa sú vlasy, nechty a pokožka suché, lámavé a bez lesku. 
  • Bledá a suchá pokožka – nedostatok železa a tým aj znížená tvorba hemoglobínu majú za následok bledú pokožku. Bledé ďasná, strata červeného sfarbenia pier, pod nechtami, či na vnútornej strane spodných viečok, sú príznakmi anémie. 
  • Znížená imunita 
  • Zvýšený tlkot srdca
  • Pocit hladu

Odporúčaná denná dávka: 

Dávkovanie sa líši v závislosti od veku a pohlavia. Počas tehotenstva ale aj laktácie je potrebné príjem železa zvýšiť. 

Vek Žena Muž Tehotenstvo 
Narodenie – 6 mesiacov 0,27 mg 0,27 mg
7 mesiacov – 1 rok  11 mg 11 mg
1-3 roky 7 mg 7 mg
4-8 rokov 10 mg 10 mg
9-13 rokov 8 mg 8 mg
14-18 rokov 15 mg 11 mg 27 mg
19-50 rokov 18 mg 8 mg 27 mg
50+ rokov 8 mg 8 mg

Čo robiť pri nedostatku železa

  • Zvýšiť príjem železa zo stravy

Za normálnych okolností postačuje príjem železa stravou. Ide hlavne o stravu živočíšneho pôvodu, ktorá obsahuje tzv. hémové železo, ktoré sa ľahšie vstrebáva. Najviac železa obsahuje mäso (najmä červené – hydina, bravčové, hovädzie) a vnútornosti (pečeň). Nehémové železo sa nachádza v rastlinných zdrojoch, napríklad v semienkach, orechoch, listovej zelenine, celozrnných výrobkoch, zemiakoch či ryži.

  • Doplniť železo za pomoci výživových doplnkov alebo liekov s obsahom železa

Pred užitím liekov je potrebné poradiť sa s lekárom o ich dávkovaní, keďže potrebná dávka a dĺžka užívania je vzhľadom na hladinu železa v organizme u každého človeka individuálna. Vo všeobecnosti sa železo nachádza vo výživových doplnkoch v rôznych formách. Nevýhodou doplnkov obsahujúcich napríklad síran železnatý, alebo iné anorganické soli, je častý výskyt vedľajších účinkov (pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha alebo hnačka, kŕče a ďalšie tráviace problémy) a nižšia vstrebateľnosť. Lepšie tolerovanou formou je tzv. prírodné hémové železo, alebo mikroenkapsulované železo, keďže železo sa z nich ľahšie vstrebáva a organizmus ho vie lepšie využiť. Vo všeobecnosti sa pri týchto formách výživových doplnkov dosiahne požadovaná hladina železa v organizme za kratší čas. Železo je dostupné v rôznych formách výživových doplnkov – kapsuly, tablety alebo tekuté železo. Kyslé žalúdočné prostredie podporuje vstrebávanie železa, preto je vhodná kombinácia železa a vitamínu C. Naopak, železo sa neodporúča užívať s mliečnymi výrobkami, čajom, kávou, vlákninou a niektorými antibiotikami a minerálmi (horčík, vápnik, zinok), pretože znižujú absorbciu železa.

Dôležité upozornenie: 

Počas užívania doplnkov/ liekov s obsahom železa môžete pozorovať tmavé alebo zelené zafarbenie stolice, ktoré je však neškodné. Ak však trpíte počas užívania zápchou, je potrebné sa poradiť so svojim lekárom.