Slané gazdovské trojuholníky so syrom
Budeme potrebovať:
Rozkvas:
» 100g špaldovej múky
» 100ml vody
» 1 lyžica kvásku alebo sušené aktívne droždie
Cesto:
» 200g špaldovej múky
» 50ml mlieka
» 75ml olivového oleja
» trošku medu
» soľ
» trošku kurkumy
Plnka:
» 1 kyslá smotana
» 2-3 strúčiky cesnaku alebo sušeného cesnaku
» soľ
» 3 cibule
» malá lyžička trstinového cukru
» údený syr
» bylinky
» sezam
» rasca
Rozkvas si pripravíme zo špaldovej múky, vody a kvásku. Necháme zdvojnásobiť objem.
Cesto pripravíme zmiešaním rozkvasu, polohrubej múky, mlieka, oleja. Pridáme trošku medu, soľ a pre žltú farbu cesta môžeme pridať trošku kurkumy. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme podľa potreby kysnúť.
Plnku pripravíme zmiešaním kyslej smotany, cesnaku a soli. Potom si pokrájame 3 cibule na plátky a opražíme. Pred koncom pridáme malú lyžičku trstinového cukru a cibuľku dopražíme.
Cesto rozvaľkáme, potrieme plnkou a posypeme skaramelizovanou cibuľkou. Na to postrúhame údený syr, bylinky a stočíme do závinu. Pokrájame na trojuholníky a dáme na plech. Opäť necháme postáť podľa potreby 2-3 hodiny podľa teploty (v prípade kvásku). Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme sezamom alebo rascou a upečieme.