Čierna soľ Kala Namak: skrytý poklad pre vaše zdravie
Prečo by ste ju mali používať?

Solenie je okrem používania byliniek  jedným z najstarších spôsobov dochutenia jedál. Bežná soľ sa používa po celom svete a je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Jedlo bez pridania soli a celkovo život bez nej si už sotvakto vie dnes predstaviť a v prírode neexistuje jej plnohodnotná alternatíva. Nie nadarmo sa hovorí „ soľ nad zlato“. Nikto z nás by nechcel pocítiť jej nedostatok, ako tomu bolo v známej slovenskej rozprávke. Ľudia by raz-dva zistili, akým je soľ vzácnym božím darom.
Existuje však aj iný druh soli, ktorý sa posledné roky stáva čoraz viac populárnejším. Ide o čiernu soľ, ktorá je tiež známa ako Kala namak. Táto soľ pochádza z Indie a v porovnaní s bežnou kuchynskou soľou má výraznejšiu arómu aj chuť. Ak ste milovníkom dobrého jedla a aktívne sa zaujímate o zdravý životný štýl a záleží vám na výbere potravín, ktoré denne konzumujete, možno ste už o čiernej soli počuli. A pokiaľ nie, v našom dnešnom článku a o nej dozviete viac:

Stručne z obsahu nášho dnešného článku:

  • Čierna soľ – pôvod a účinkyindicka-cierna-sol-kala-namak-300g-bionebio
  • Nutričné hodnoty a zdravotné benefity Kala Namak
  • Spôsoby použitia čiernej soli v kuchyni
  • Výhody a možné riziká používania čiernej soli
  • Zaujímavosti o Kala Namak 

Odkiaľ pochádza a ako chutí čierna soľ?

Čierna soľ Kala Namak má pôvod v Indii. Ťaží sa v hlbokom podzemí v oblasti Himalájí. História Kala Namak sa datuje až do obdobia staroveku. Už vtedy sa s obľubou používala ako liečivý prírodný prostriedok a bola súčasťou ajurvédskej medicíny pri liečbe rôznych ochorení ako napríklad pri vysokom krvnom tlaku ( hypertenzia) a pri tráviacich problémoch ako nafukovanie, pálenie záhy  pod.  Používala sa tiež pri liečbe očných chorôb, zubných problémov, anémie. V kuchyni bola používaná na dochucovania a tiež ako konzervačný prostriedok.

Čierna soľ má charakteristickú farbu ( ružovo-šedú až takmer čiernu ), čo je spôsobené vysokým obsahom železa a iných minerálov ako aj horčík,  draslík, vápnik, sulfidy a sírany. Obsahuje tiež cca. 98% chloridu sodného, ktorý je zodpovedný za jej slanú chuť. Má aj svoju špecifickú arómu, ktorá nie každému vyhovuje. Pripomína totiž vôňu varených vajec ( ľudovo povedané ako „vajcovka“). U vegetariánov je však veľmi obľúbená, práve pre jej nezameniteľnú síričitú vôňu.

Nutričné hodnoty čiernej soli a jej zdravotné benefity.

kala nakak čierna soľ

Výhody používania čiernej soli v kuchyni aj v kozmetike:

Konzumácia čiernej soli sa odporúča ľuďom trpiacim na vysoký krvný tlak. Títo by mali kvôli nemu obmedziť prísun bežnej soli, ktorá krvný tlak zvyčajne zvyšuje. Čierna soľ má však údajne nižší obsah sodíka ako obyčajná kuchynská soľ.

Vďaka svojmu zloženiu má čierna soľ široké využitie nielen pri liečbe ako súčasť alternatívnych postupov, ale aj v potravinách a kozmetike.

Napríklad taký kúpeľ s čiernou soľou sa odporúča pri bolestiach chrbta a kĺbov, ako aj pri kožných ochoreniach vrátane reumatizmu, ekzémov, svrabu a seboroickej dermatitídy. Pretože Kala Namak obsahuje aj obrovské množstvo draslíka, pomáha svalom správne fungovať a uvoľňuje aj svalové kŕče.

Zistilo sa, že kozmetické masti a krémy s obsahom čiernej soli alebo mydlá s čiernou soľou pomáhajú pri regenerácii mastnej a aknóznej pokožky. Pozitívne ohlasy majú taktiež peelingové gély a krémy pripravené s granulami čiernej soli , ktoré sa pridávajú do produktov na čistenie pleti. Pridaním čiernej soli do šampónu alebo masky na vlasy sa posilňujú slabé vlasy a dochádza k obmedzeniu ich štiepenia. Pri konzumácii s jedlom sa zasa výrazne znižuje vypadávanie vlasov a tvorba lupín.

Čierna soľ je s obľubou používaná pri varení a je obľúbenou ingredienciou v indickej, pakistanskej, bangladéšskej a nepálskej kuchyni. Hoci má nízky obsah sodíka, aj napriek tomu má ostrú slanú chuť. Preto je možné použiť menšie množstvo čiernej soli ako bežnej kuchynskej soli. Čierna soľ je vďaka tomu považovaná za bezpečnejšiu alternatívu soli.

Prináša konzumácia čiernej soli aj nejaké riziká?

Čierna soľ má síce mnoho výhod, no v prípade jej nadmernej konzumácie môže mať škodlivé následky, rovnako ako aj u všetkých ostatných druhoch soli.  Pretože čierna soľ obsahuje fluorid a iné chemické látky, môže ovplyvniť telesné funkcie.  Nemala by vo vyšších dávkach ako je odporúčane. Neodporúča sa konzumovať viac ako 6 gramov soli Kala Namak denne. Ľudia s vysokým krvným tlakom by nemali skonzumovať viac ako 3,5 gramu čiernej soli denne.
Pri nadmernej konzumácii čiernej soli sa môžu objaviť nasledovné zdravotné problémy ako je vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia obličiek, nepravidelný srdcový tep, bolesti hlavy, rozmazané videnie, krvácanie z nosa, závrate, nadmerné potenie, epileptické záchvaty, mŕtvica, žalúdočné vredy, zápaly, žihľavka. Pri konzumovaní dbajte preto na odporúčané dávkovanie.

Keďže čierna soľ neobsahuje jód ako bežná kuchynská soľ, je vhodné doplniť váš jedálniček aj o iné zdroje jódu. Jedným z riešení môže byť kombinácia čiernej soli spolu s inými jodizovanými soľami ako pridaná chuť do konkrétnych receptov.

čierna soľ kala namakPoužitie kala namak je známe v tradičných pikantných jedlách južnej Ázie ako sú kari, šaláty, chutney, Tikka Masala a iné. Hodí sa na ochutenie pokrmov z mäsa, zeleniny alebo tofu. Rovnako omáčkam a dipom typu chutney dodá výraznú chuť a arómu. Lahodným príkladom receptu, kde môžete použiť čiernu soľ je „praženica“
z tofu. V každom prípade, čierna himalájska soľ kala namak je skvelým spôsobom ako dodať jedlám výraznú chuť a zároveň zlepšiť svoje zdravie. Ak ešte nemáte v kuchyni túto soľ, odporúčame vám ju vyskúšať a uvidíte ako výrazne dokáže zlepšiť chuť vašich jedál.  U nás v Zelenom obchodíku vám ponúkame túto čiernu himalájsku soľ v praktickom balení. Pre zachovanie jej čerstvosti a vône odporúčame vložiť ju po otvorení do uzatvárateľnej nádoby.