Popis
Marhule si môžeme užívať nielen čerstvé v čase zberu, ale aj sušené celoročne. Pôvodne pochádzajú z Orientu a do stredomorskej oblasti boli dovezené pred dvomi tisícročiami. Tieto marhule boli vypestované v Malatyi vo východnej Anatólii. Toto turecké centrum marhúľ leží asi 1000 metrov nad morom a vďaka chladnému a suchému klímy náhorné roviny produkuje výnimočne šťavnaté a kvalitné plody. Po zbere sa nechajú ležať tri dni na pruhoch tkaniny (alebo streche domčeka poľnohospodárov) a potom sa vykôstkujú. Tým, že sa plody sušia celé, si uchovajú viac šťavnatosti. Potom sa marhule ďalšie tri až štyri dni dosušujú na slnku a vzduchu. Pred vývozom sú umyté a roztriedené. Plody nie sú sírené, čo znamená, že neboli konzervované oxidom siričitým alebo siričitanmi.
Rovnako ako ostatné sušené ovocie, aj marhule sú koncentrovaným zdrojom energie, cukru a živín. Okrem iného obsahujú vlákninu a v podstatnom množstve aj železo, vápnik, draslík a niektoré vitamíny.
Krajina pôvodu: Turecko
Hmotnosť: 300g
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.