Janka zo Zeleného obchodíka:

Čo je dobré na zdravé kosti a kĺby

Viete, aké potraviny, či vitamíny alebo minerály sú prospešné pre správne fungovanie vašich kostí a kĺbov? Nech už bola vaša odpoveď akákoľvek, v tomto článku sa dozviete ktoré z vyššie uvedených vecí by sa mali vo vašom jedálničku nachádzať.

Starostlivosť o zdravie kostí a kĺbov je komplexný proces, ktorý zahŕňa kombináciu správnej výživy, pravidelnej fyzickej aktivity, zdravého životného štýlu a prípadne aj doplnkov stravy. Každý z týchto aspektov zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní pevnosti a pohyblivosti vašich kostí a kĺbov.

Na hnedom pozadí je položená ruka kostry. Takže je vidno kosti a kĺby na ruke.

Dôležité látky

1. Vápnik

Úloha v tele:

Vápnik je základnou zložkou kostí a zubov. Je nevyhnutný pre pevnosť a hustotu kostí. Je dôležitý najmä pre deti a tínedžerov, pretože sa im práve v tomto období vyvíjajú kosti. V prípade, že dôjde počas dospievania k zanedbaniu prísunu vápnika, môžu nastať negatívne následky do budúcna. Vápnik tiež zohráva úlohu pri zrážaní krvi, svalových kontrakciách a správnom fungovaní nervového systému. 

Zdroje:

Vápnik sa nachádza v mliečnych výrobkoch (mlieko, syr, jogurt, tvaroh), zelenej listovej zelenine (brokolica, kel), tofu, mandliach a rôznych semiačkach, pomarančovom džúse a cereáliách. Tiež sa nachádza v minerálnych vodách, či vode z vodovodu (ak má dostatočnú tvrdosť a úpravu). 

2. Vitamín D

Úloha v tele:

Vitamín D pomáha vstrebávaniu vápnika v črevách a jeho ukladaniu do kostí. Pomáha tiež pri regulácii hladiny vápnika a fosforu v krvi. Mnoho ľudí trpí nedostatkom tohto vitamínu až niekoľko mesiacov v roku (keď na pokožku málo svieti slnko). Ostatné – teplé mesiace, kedy je pekné počasie a trávime vonku podstatne viac času, máme vitamínu D dostatok. V zimných mesiacoch je potrebné vitamín D dopĺňať stravou či výživovými doplnkami. 

Zdroje:

Slnečné svetlo (syntéza v koži), ryby (losos, tuniak, makrela), vaječné žĺtky, pečeň a obohatené potraviny ako mlieko a cereálie. 

3. Vitamín K

Úloha v tele:

Vitamín K pomáha pri tvorbe proteínov potrebných pre zdravie kostí a zrážanie krvi. Má významnú úlohu v metabolizme kostí.

Zdroje:

Zelená listová zelenina (špenát, kel, brokolica), fermentované potraviny (natto), mäso, syry a vajcia.

4. Kolagén 

Úloha v tele:

Kolagén je proteín, ktorý tvorí základ kĺbov, väzov, šliach a kostí. Podporuje štrukturálnu integritu a elasticitu tkanív. Nedostatok kolagénu negatívne ovplyvňuje celý náš pohybový aparát – kosti, väzy, šľachy, chrupavky či spojivové tkanivá.

Zdroje:

Potraviny bohaté na aminokyseliny (mäso, ryby, vajcia, strukoviny), vývary z kostí a kolagénové doplnky. 

5. Omega-3 mastné kyseliny 

Úloha v tele:

Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti, takže môžu pomôcť pri znižovaní zápalu v kĺboch či v celom tele a zmierňovať príznaky artritídy. 

Zdroje:

Ryby (losos, sardinky, makrela), ľanové semienka, chia semienka, vlašské orechy a rybí olej. 

6. Glukozamín a chondroitín 

Úloha:

Tieto doplnky môžu pomôcť pri podpore zdravia kĺbov a zmiernení bolesti pri osteoartróze. Glukozamín je dôležitou súčasťou chrupavky. Je to aminosacharid zohrávajúci dôležitú úlohu pri udržiavaní kĺbov a chrupaviek. Chondroitín pomáha zadržiavať vodu v chrupavke, čím udržiava jej pružnosť a elasticitu. 

Odporúčania:

Pred začatím užívania nezabúdajte na konzultáciu so svojim lekárom.

7. Kurkumín

Úloha:

Kurkumín je aktívna zložka kurkumy, ktorá má silné protizápalové vlastnosti a môže pomôcť znižovať zápal a bolesť v kĺboch. 

Odporúčania:

Pridajte kurkumu do stravy alebo užívajte kurkumínové doplnky. Nezabudnite sa však predtým poradiť so svojím lekárom.

8. Boswellia

Úloha:

Tento rastlinný extrakt sa často používa na zníženie zápalu a zmiernenie bolesti pri artritíde. Má protizápalové vlastnosti podobné NSAID (nesteroidným protizápalovým liekom), ale s menším rizikom vedľajších účinkov. 

Odporúčania: Konzultácia s lekárom pred začatím užívania. 

9. Antioxidanty

Úloha:

Naše chrupavky sú citlivé na pôsobenie voľných radikálov, ktoré ich postupne ničia (pri zápale v tele nastáva väčšia produkcia radikálov). Práve antioxidanty potláčajú tvorbu týchto voľných radikálov. Výskumy preukázali, že strava obsahujúca ovocie a zeleninu pomáha v boji s osteoartritídou. 

Zdroje:

Ovocie (marakuja), zelenina (mrkva, špenát, paradajky, petržlen), horčicové semená.

senovka grécka a jej účinky zelený obchodík
Článok: Senovka grécka: Tajné účinky pre Vaše zdravie a krásu
Senovka grécka alebo pískavica je bylinka, ktorú pozná len málokto. N…

Fyzická aktivita – cvičenie

Aeróbne cvičenie

Prínosy:

Aeróbne aktivity, ako je napríklad chôdza, beh, plávanie alebo cyklistika podporujú celkové zdravie kardiovaskulárneho systému, zlepšujú krvný obeh a pomáhajú udržiavať zdravú telesnú hmotnosť, čo znižuje záťaž na kĺby. 

Odporúčania:

Aspoň 150 minút stredne intenzívneho cvičenia alebo 75 minút intenzívneho cvičenia týždenne. 

Flexibilita a strečing

Prínosy:

Cvičenia na zlepšenie flexibility, ako je joga a pilates, pomáhajú udržiavať kĺby pružné a znižujú riziko stuhnutosti a bolesti. Strečing tiež zlepšuje rozsah pohybu a pomáha predchádzať zraneniam. 

Odporúčania:

Pravidelné strečingové cvičenia pred a po fyzickej aktivite, ako aj samostatné strečingové aktivity. 

Silový tréning 

Prínosy:

Silovým tréningom sa posilňujú  svaly okolo kostí a kĺbov. Zvyšuje sa tým ich stabilita a naopak sa znižuje riziko úrazov. Silový tréning tiež zvyšuje hustotu kostí, čím pomáha predchádzať osteoporóze. 

Odporúčania:

Cvičenia s vlastnou váhou, činky, odporové pásy, cvičenie minimálne 2-3 krát týždenne. 

Zníženie telesnej hmotnosti

Prínosy:

Pre ľudí s nadváhou môže zníženie telesnej hmotnosti významne znížiť záťaž na kĺby, najmä na kolenách a bedrách. Pri nadváhe trpí celé naše telo (áno, aj kosti a kĺby, pretože sú preťažené). Viac a rýchlejšie sa opotrebovávajú, a tým dochádza ľahšie k zraneniam. Mierna strata hmotnosti môže znížiť bolesť a zlepšiť pohyblivosť. 

Odporúčania:

Kombinácia zdravého stravovania a pravidelného cvičenia. 

Životný štýl 

Obmedzenie fajčenia

Prínosy:

Fajčenie môže znižovať hustotu kostí a zvyšovať riziko zlomenín. Nikotín tiež spomaľuje hojenie kostí a znižuje prívod krvi do kostí a kĺbov. 

Odporúčania:

Fajčenie nášmu zdraviu nijak nepomáha. Ak sa nedokážete zbaviť závislosti od nikotínu samy, vyskúšajte vyhľadať pomoc odborníkov alebo programov na odvykanie. 

Správne držanie tela 

Prínosy:

Správne držanie tela môže znížiť záťaž na kĺby a chrbticu, čím sa znižuje riziko bolesti a úrazov. Pomáha tiež predchádzať dlhodobým problémom s chrbticou a kĺbmi. 

Odporúčania:

Dbajte na správne držanie tela pri sedení, státí a chôdzi. Pomôžu vám tiež pravidelné prestávky či strečing pri sedavom zamestnaní. 

Zdravá strava

Prínosy:

Strava respektíve zdravé stravovanie má pre naše kĺby veľký zmysel, keďže má spojitosť s BMI – body mass index (našou hmotnosťou).

Odporúčania:

Konzumujte zdravú a vyváženú stravu, nezabúdajte na ovocie a zeleninu. 

Obmedzenie konzumácie alkoholu

Prínosy:

Nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k oslabeniu kostí a zvýšeniu rizika osteoporózy. Alkohol môže tiež negatívne ovplyvniť rovnováhu a koordináciu, čo zvyšuje riziko pádov a zlomenín. 

Odporúčania:

Konzumácia alkoholu s mierou, maximálne 1 nápoj denne pre ženy a 2 nápoje denne pre mužov. 

Dostatočný odpočinok a regenerácia 

Prínosy:

Dostatok spánku a odpočinku je kľúčový pre regeneráciu svalov a kostí. Pomáha tiež znižovať zápal a podporuje celkové zdravie. 

Odporúčania:

Ak je to možné doprajte si 7 až 9 hodín spánku denne. Dôležité je tiež dostatočné množstvo odpočinku po fyzickej aktivite.