Janka zo Zeleného obchodíka:

5 dôvodov, prečo je hliva ustricová skvelá pre vaše zdravie

Hliva ustricova ucinky na zdravie

Hliva ustricová je jedným z najpopulárnejších druhov medicinálnych húb, ktorý je nielen chutný, ale aj plný zdravotných výhod. Táto huba sa už po stáročia používa v tradičnej medicíne, a dnes si získava stále väčšiu popularitu v oblasti zdravia. Je obľúbená pre svoju schopnosť zlepšovať celkové zdravie a prispievať k prevencii niektorých ochorení.

Okrem svojich výživových hodnôt, ako sú bielkoviny, vláknina a vitamíny, hliva ustricová ponúka množstvo prínosov pre zdravie, od posilnenia imunitného systému až po podporu tráviaceho traktu. Zaujímavé je, že hliva ustricová obsahuje látky, ktoré môžu pôsobiť protizápalovo a zároveň podporovať detoxikáciu organizmu. Poďme sa pozrieť na to, čo všetko hliva ustricová môže pre naše telo spraviť, ako zlepšuje zdravie a prispieva k celkovej vitalite.

Vyskúšajte napríklad:

Cordyceps CS-4 extrakt -vitálne huby 90 kapsúl MycoMedica

25,90  (21,76  bez DPH)
Viac info

Hliva v optimálnej koncentrácii -vitálne huby 90kapsúl MycoMedica

28,90  (24,29  bez DPH)
Pridať do košíka

Medicinálne huby VALSEN+ 60kapsúl

11,60  (9,75  bez DPH)


Exspirácia 30.6. 2025

Viac info

Medveď natural Cordyceps 60 kapsúl

17,00  (14,29  bez DPH)
Pridať do košíka

Účinky hlivy ustricovej na zdravie

Hliva ustricová je jednou z najpopulárnejších húb, ktorá sa nielen skvele hodí do kuchyne, ale aj poskytuje množstvo zdravotných výhod. Vďaka svojej bohatosti na živiny, ako sú vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty, sa hliva ustricová stala dôležitou súčasťou rôznych liečebných metód. Okrem toho, že je obľúbená v kulinárstve, je známa aj svojimi silnými účinkami na posilnenie zdravia.

Aké hlavné účinky hliva ustricová môže mať na naše zdravie, vrátane zlepšenia imunitného systému, podpory trávenia, protizápalového účinku a ďalších? Poďme sa pozrieť na konkrétne výhody, ktoré jej konzumácia prináša.

1 Posilnenie imunitného systému

Hliva ustricová je jednou z najbohatších prírodných zdrojov betaglukánov, ktoré sú považované za kľúčové látky na podporu zdravia imunitného systému. Betaglukány sú typom polysacharidov, ktoré zohrávajú významnú úlohu v aktivácii a posilnení obranyschopnosti organizmu. Tieto látky pôsobia ako prírodné imunostimulátory, ktoré podporujú naše telo v boji proti rôznym infekciám a chorobám.

Betaglukány z hlivy ustricovej sú schopné zvýšiť aktivitu bielych krviniek, ktoré sú základným pilierom imunitného systému. Tieto bunky majú kľúčovú úlohu v rozpoznávaní a eliminácii patogénov, ako sú vírusy, baktérie a plesne. Vďaka tomu, že betaglukány zlepšujú ich aktivitu, naše telo je lepšie pripravené čeliť infekciám a rôznym ochoreniam, čím sa zvyšuje celková odolnosť organizmu.

Okrem toho, výskumy naznačujú, že betaglukány môžu posilniť aj ďalšie zložky imunitného systému, ako sú makrofágy a dendritické bunky, ktoré sú zodpovedné za detekciu a likvidáciu patogénov. Týmto spôsobom hliva ustricová môže významne prispieť k zlepšeniu celkovej imunity a zníženiu rizika sezónnych ochorení, ako je nachladnutie, chrípka či iné infekcie.

2 Podpora srdca a cievHliva ustricova ucinky na zdravie

Hliva ustricová je nielen chutná a výživná, ale aj veľmi prospešná pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ktoré môžu podporiť zdravie srdca a ciev. Medzi najdôležitejšie zložky patrí ergothioneín a betaglukány, ktoré majú protizápalové účinky a prispievajú k zlepšeniu celkového stavu srdca a ciev.

a) Znižovanie hladiny zlého cholesterolu (LDL)

Jedným z hlavných spôsobov, ako hliva ustricová podporuje zdravie srdca, je jej schopnosť znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) v krvi. Vysoké hladiny LDL cholesterolu sú spojené s vyšším rizikom aterosklerózy, ochorenia, pri ktorom dochádza k ukladaniu tukových usadenín na stenách krvných ciev, čo vedie k ich zúženiu a tvrdnutiu. Hliva ustricová pôsobí ako prírodný regulátor, ktorý pomáha eliminovať nadbytočný LDL cholesterol a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

b) Podpora zdravého HDL cholesterolu

Okrem toho, že hliva ustricová pomáha znižovať LDL cholesterol, môže podporiť zdravú hladinu dobrého cholesterolu (HDL). HDL cholesterol je známy svojou schopnosťou zbierať nadbytočný cholesterol z tela a transportovať ho do pečene, kde sa metabolizuje. Vyššie hladiny HDL cholesterolu sú považované za ochranný faktor pred ochoreniami srdca, preto je dôležité podporovať jeho zdravú hladinu.

c) Prevencia vysokého krvného tlaku a aterosklerózy

Pravidelná konzumácia hlivy ustricovej môže prispieť k znižovaniu rizika srdcových ochorení, ako je ateroskleróza a vysoký krvný tlak. Vysoký krvný tlak, tiež známy ako hypertenzia, je jedným z hlavných rizikových faktorov pre vznik infarktu myokardu, mŕtvice a ďalších vážnych srdcových problémov. Hliva ustricová môže zlepšiť elasticitu cievnych stien a podporiť správnu cirkuláciu krvi, čo pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Štúdie naznačujú, že betaglukány a ďalšie látky v hlive ustricovej môžu mať pozitívny vplyv na krvný tlak, čím prispievajú k zdravšiemu kardiovaskulárnemu systému.

d) Podpora kardiovaskulárnej vitality

Ďalším dôležitým účinkom hlivy ustricovej je jej podpora kardiovaskulárnej vitality. Látky obsiahnuté v tejto hube môžu zlepšiť prietok krvi, znižovať zápal a posilňovať srdcový sval, čím prispievajú k celkovej vitalite srdca a krvných ciev. Hliva ustricová sa tak stáva výborným doplnkom stravy pre každého, kto sa snaží udržať zdravé srdce a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

3 Podpora trávenia a detoxikácia

Hliva ustricová je nielen bohatá na živiny, ale aj na vlákninu, ktorá hrá kľúčovú úlohu v podpore zdravého trávenia a pravidelnej činnosti čriev. Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho systému, pretože pomáha regulovať stolici, znižovať riziko zápchy a nadúvania a podporuje pohyb čriev. Okrem toho sa hliva ustricová považuje za vynikajúci prírodný detoxikačný prostriedok, ktorý podporuje čistenie organizmu a tráviaci trakt.

a) Podpora trávenia a regulácia stolice

Vláknina obsiahnutá v hlive ustricovej podporuje zdravé trávenie tým, že prispieva k správnej peristaltike čriev, čo je proces, pri ktorom sa potraviny pohybujú tráviacim traktom. Tento proces je dôležitý pre udržanie pravidelného vyprázdňovania a prevenciu zápchy. Vláknina tiež zvyšuje objem stolice, čím uľahčuje jej pohyb črevami.

b) Detoxikácia a čistenie organizmu

Okrem podpory trávenia má hliva ustricová aj významný detoxikačný účinok. Pomáha odstraňovať toxíny z tela a čistí tráviaci trakt. Hliva ustricová podporuje procesy, ktoré zvyšujú schopnosť organizmu eliminovať škodlivé látky, ktoré sa môžu hromadiť v črevách a pečeni. Hliva ustricová pôsobí ako prírodný čistiaci prostriedok, ktorý podporuje zdravú funkciu pečene a obličiek, čím prispieva k celkovému očisteniu organizmu.

c) Protizápalové a ochranné účinky na tráviaci systém

Okrem toho, že hliva ustricová pomáha pri trávení a detoxikácii, má aj protizápalové účinky, ktoré prispievajú k ochrane tráviaceho systému. Zápaly v tráviacom trakte môžu viesť k rôznym problémom, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), gastritída alebo iné zápalové ochorenia. Hliva ustricová obsahuje bioaktívne látky, ktoré zmierňujú zápaly v tráviacom trakte a podporujú zdravie čriev.

Hliva ústricová4 Antioxidanty a protizápalové účinky

Hliva ustricová je skvelým prírodným zdrojom antioxidantov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v ochrane organizmu pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodzovať bunky a tkanivá, čo vedie k predčasnému starnutiu, degenerácii tkanív a rôznym chronickým ochoreniam, ako je srdcové ochorenie, rakovina alebo neurodegeneratívne ochorenia (napríklad Alzheimerova choroba). Antioxidanty pôsobia tým, že neutralizujú tieto voľné radikály a tým zabraňujú ich škodlivým účinkom na telo.

Okrem antioxidačných vlastností má hliva ustricová aj protizápalové účinky, ktoré sú veľmi užitočné pri liečbe zápalových ochorení, ako je artritída, zápalové ochorenia čriev alebo iné zápalové stavy. Chronické zápaly môžu prispieť k rozvoju mnohých závažných ochorení, vrátane kardiovaskulárnych problémov a cukrovky typu 2. Hliva ustricová obsahuje bioaktívne látky, ako sú polysacharidy a flavonoidy, ktoré pomáhajú zmierňovať zápaly v tele a podporujú regeneráciu tkanív.

Zdravie kĺbov, svalov a spojivových tkanív závisí od vyváženej reakcie organizmu na zápaly. Preto pravidelná konzumácia hlivy ustricovej môže byť veľmi prospešná pre ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami. Antioxidanty v hlive nielen podporujú imunitný systém, ale tiež zlepšujú regeneráciu poškodených tkanív, čím prispievajú k celkovému zdraviu.

5 Podpora zdravia mozgu a kognitívnych funkcií

Hliva ustricová obsahuje antioxidanty a neuroprotektívne látky, ktoré môžu prispieť k ochrane mozgu a podpore jeho správneho fungovania. Tieto látky môžu znižovať poškodenie nervových buniek spôsobené oxidačným stresom a zápalom, čím prispievajú k kognitívnej sile a zlepšeniu pamäte.

Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia hlivy ustricovej môže pomôcť zvýšiť koncentráciu a zlepšiť reakčný čas, čo je veľmi užitočné najmä u starších ľudí, ktorí môžu pociťovať pokles kognitívnych schopností. Antioxidanty v hlive ustricovej, ako sú flavonoidy a polysacharidy, môžu tiež pomôcť zmierniť zápaly v mozgu, čo vedie k zlepšeniu mentálnej jasnosti a ochrane pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba.

Navyše, hliva ustricová obsahuje aj látky, ktoré môžu zlepšiť krvný obeh v mozgu, čím sa zvyšuje prísun kyslíka a živín do mozgových buniek, čo je nevyhnutné pre ich optimálnu funkciu.

Konzumácia hlivy ustricovej teda nielen podporuje celkové zdravie, ale aj zlepšuje kognitívne funkcie, a to najmä u tých, ktorí chcú podporiť svoju mentálnu vitalitu a predchádzať problémom spojeným s kognitívnym úpadkom.

Ako si vybrať kvalitnú hlivu ustricovú?

Pri výbere hlivy ustricovej je dôležité venovať pozornosť kvalite a pôvodu produktu. Kvalitná hliva ustricová by mala pochádzať z ekologického pestovania, kde nie sú používané pesticídy a chemikálie. Pri výbere doplnkov výživy s hlivou ustricovou si skontrolujte aj certifikáty a označenia, ktoré potvrdzujú jej čistotu a účinnosť.

Recepty a využitie hlivy ustricovej v kuchyni

Hliva ustricová je nielen výživná, ale aj veľmi chutná prísada do mnohých jedál. Je skvelá na prípravu polievok, omáčok, rizota, alebo ako prísada do šalátov. Môžete ju grilovať, piecť, restovať, alebo ju použiť na prípravu zdravých vegetariánskych a vegánskych jedál. Je ideálna na použitie v receptoch, ktoré vyžadujú hríby alebo iné druhy húb.

Záver

Hliva ustricová je skutočne fascinujúca huba, ktorá má množstvo zdravotných výhod, od podpory imunitného systému až po zlepšenie kognitívnych funkcií. Jej bohatstvo na antioxidanty, protizápalové látky a vlákninu ju robí ideálnou pre každodenné stravovanie. Pravidelná konzumácia tejto huby môže prispieť k zlepšeniu celkového zdravia, podporiť trávenie, zdravie srdca, ako aj ochranu pred degeneratívnymi ochoreniami.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že hliva ustricová je jednou z najrýchlejšie rastúcich húb? V prírode sa môže vyvinúť za pár dní, čo z nej robí veľmi udržateľnú a ekologickú plodinu, ktorú je možné pestovať aj doma!

Ak chcete využiť všetky výhody hlivy ustricovej, môžete ju zaradiť do svojho jedálnička rôznymi spôsobmi, či už ako prísadu do polievok, omáčok alebo ako samostatné jedlo. Nezabudnite, že je dôležité konzumovať ju pravidelne, aby ste maximalizovali jej pozitívny účinok na vaše zdravie.

Pri objednávke nad 100 € a do 10 kg máte dopravu zadarmo! Využite túto skvelú ponuku a objednajte si produkty na podporu zdravia priamo k vám domov.

Na obrázku sa nachádza drevená tácka na ktorej je drevená lyžica, drevená miska naplnená šedozeleným práškom (prášok z moringa) a vedľa toho je vetvička moringy.

Moringa: Najkomplexnejší prírodný multivitamín

Moringa sa stala vďaka širokému spektru liečivých vlastností, veľkému množstvu benefitov a žiadnym vedľajším účinkom veľmi rýchlo obľúbenou medzi verejnosťou. Jej popularita vzrástla nielen kvôli jej liečivým vlastnostiam, ale i pre vysoké nutričné hodnoty.