Využitie a formy aplikácie dračej krvi

Dračia krv látka, ktorej názov znie mysticky až nadprirodzene a sú jej pripisované rôzne zdravotné benefity.  Ide o druh tmavočervenej živice, ktorá sa získava zo štyroch druhov tropických stromov – označovaných aj ako dračie stromy (rod Dracaena, Pterocarpus, Croton a Daemonorops). Názov pochádza od peruánskych indiánov, ktorí ju pomenovali sangre de drage – v preklade dračia krv.

Strom produkuje živicu ako formu ochrany. Tá sa začne tvoriť v dôsledku mechanického poškodenia stromu. Aby zo stromu vytekala živica, je potrebné aby dané miesto zostalo vlhké a musia v ňom prebiehať plesňové procesy. Dračia krv má sladko-korenistú vôňu. Pri žuvaní sa lepí na zuby. Používala sa už v dávnej minulosti – záznamy dokazujú, že bola využívaná v starovekom Grécku, Ríme, Indii, Číne či na Strednom východe.

Dračia krv – silný antioxidant

Dračia krv je jedna z plodín s najvyšším obsahom ORAC skóre (jednotka merania hodnoty antioxidantov v potravinách). Dosahuje hodnotu 2 897 110, čím predbieha aj superpotraviny ako triphala, baobab, chaga, kurkuma, či acai. 

Je jedna z plodín s najvyšším obsahom antioxidantov

Zloženie:

Hlavnou zložkou zastúpenou v dračej krvi sú flavonoidy. Antioxidanty napomáhajú odvádzať z tela voľné radikály – látky, ktoré sú vedľajším produktom látkovej výmeny, a ktoré poškodzujú naše bunky (urýchľujú proces starnutia buniek v našom tele, čo vedie k rozvoju chorôb). Preto je potrebná detoxikácia. Ďalšou zložkou obsiahnutou v dračej krvi, ktorá na náš organizmus pôsobí detoxikačne je tanín.

Lignany podporujú správne fungovanie obehového a imunitného systému. Nanasýtené mastné kyseliny udržiavajú správnu hladinu tukov a cholesterolu v krvi. Ďalšími účinnými látkami sú steroidy, fenoly, terpény a saponíny. Nachádzajú sa v nej i alkány, estery, aramoatické zložky a rôzne kyseliny

Na čo sa využíva:

Jej antivírusové vlastnosti prispievajú k liečbe kožných ochorení šírených vírusmi.

  • Protizápalové a omladzujúce účinky na pleť
  • Kiahne – potrebné užívať zvnútra aj potierať zvonka. Urýchľuje hojenie pupencov – vysuší ich do chrasty.
  • Podporuje hojenie pokožky – jej regeneráciu, pomáha urýchľovať hojenie rán, škrabancov a jaziev.
  • Zastavuje krvácanie – podporuje zrážanie krvi a výrazne znižuje čas zrážania krvi. Môže sa používať pri vnútorných i vonkajších krvácaniach
  • Arteriálna trombóza (zrazeniny krvi v tepnách) – napomáha rozpúšťať zrazeniny, zlepšuje funkciu krvných doštičiek, zabraňuje tvorbe zrazenín.
  • Znižovanie aterosklerózy – kôrnatenia tepien
  • Zlepšuje krvný obeh
  • Liečba žalúdočných vredov
  • Pôsobí priaznivo na stavbu chrbtice, kostí a kĺbov
  • Ďalšie využitie: antibakteriálne, analgetické, antidiabetické, antimykotické, protinádorové, zvyšuje imunitu, protikŕčové

Užívanie a formy dračej krvi

Čistý extrakt – vhodný na vonkajšie i vnútroné použitie. Nevýhodou je silná chuť. Extrakt sa dá nájsť vo forme tinktúry alebo kvapiek.

Ústny sprej – vhodný v prípade potreby priamej aplikácie do ústnej dutiny (pri liečbe zápalov dasien alebo angíny). 

Kapsule a tablety – sú ideálne pre tých, ktorým prekáža silná chuť dračej krvi. Ide o čisté extrakty s nulovým alebo minimálnym obsahom prímesí. Používajú sa pri problémoch s trávením. 

Krémy, balzamy, séra, mydlá – slúžia na vonkajšie použitie. Sú vhodné najmä pre ľudí, ktorým je priama aplikácia veľmi agresívna. 

Dávkovanie treba vždy dôsledne dodržiavať podľa odporúčaní v príbalovom letáku.

Nežiadúce účinky dračej krvi

Neodporúča sa užívať pacientom, ktorí berú lieky na riedenie krvi a pacientom s ochorením pečene a obličiek. Keďže dračia krv obsahuje alakloidy, jej užívaniu by sa mali vyhýbať deti, tehotné a dojčiace ženy. Dračia krv môže občas spôsobovať zápchu, či obehové ťažkosti. Ak si nie ste istý vhodnosťou užívania tohto doplnku stravy, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.