Popis
Ryža červená bio
Červená ryža patrí medzi špeciálne nelúpané druhy dlhozrnnej ryže. Pestuje sa v oblasti Camar vo Francúzsku a má veľmi delikátnu chuť pripomínajúcu orechy. Ryža je prirodzene bezlepková potravina.
Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola zbavená šupiek, ani leštením pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a ďalších cenných látok. Červená ryža je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny. Dokonca skrýva i väčší podiel nenasýtených mastných kyselín.
Červená ryža je druh nelúpanej, celozrnnej ryže, je charakteristická orieškovou chuťou a hrdzavočervenou farbou, ktorá je po uvarení ešte výraznejšia.
Červenú farbu má ryža vďaka obsahu antokyánu, čo sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú aj v červenom ovocí. Klíčky červenej ryže zostávajú pri spracovaní nedotknuté, čo výrazne zvyšuje jej nutričnú hodnotu. Keďže sa ryža nelúpe ani neleští, obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov. Z minerálov sú to najmä železo, vápnik, zinok a horčík, z vitamínov vitamíny E a D, riboflavín a tiamín. Je zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny, má nízky glykemický index.
Červená ryža je dobre stráviteľná a nespôsobuje plynatosť, naopak výrazne zlepšuje proces trávenia. Taktiež má nízky glykemický index, čiže je vhodná aj pre diabetikov. Rovnako napomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu.
Zloženie: ryža červená dlhozrnná z ekologického poľnohospodárstva
Základná príprava: Ryžu prepláchneme a vložíme do hrnca s vodou v pomere 1:2 (ryža:voda). Pridáme kvapku oleja a štipku soli. Na miernom ohni varíme pod pokrievkou cca 40-50 minút. Potom odstavíme z platne a necháme ryžu 10 minút dôjsť.
Energia | 1 463 kJ / 349 kcal |
tuky | 2,20 g |
– z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,30 g |
sacharidy | 74,10 g |
– z toho cukry | 1,70 g |
vláknina | 3,00 g |
bielkoviny | 7,20 g |
soľ | < 0,01 g |
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti najviac 70%.
Hmotnosť: 500 g
Ladislav B. (overený zákazník) –