Popis
Bulgur pohánkový BIO
Pohánkový bulgur môžeme využiť pre prípravu rizota alebo ako prílohu k hlavným jedlám. Hodí sa aj do nátierok, šalátov, kaší alebo na zapečenie. Bulgur je tradičným, ľahko stráviteľným pokrmom, rozšíreným v krajinách Blízkeho východu. Jeho veľkou výhodou je okrem jedinečnej orieškovej chute aj jednoduchá a rýchla príprava. Môžeme ho pridávať aj do plniek, karbonátok a šalátov alebo ako závarku do polievok.
Zloženie: pohánka. Z biodynamického poľnohospodárstva.
Hmotnosť: 500g
Výživové údaje na 100g
energia 1489kJ/351kcal,
tuky 2,0g, – z toho nasýt.mastné kys.0,5g,
sacharidy 73,20g, – z toho cukry 0,6g,
vláknina 4,7g,
bielkoviny 8,3g,
soľ 0,01g
Pohánka pochádza zo Strednej Ázie. V Európe sa v niektorých krajinách pestuje ako krmovina a v Nemecku a Rakúsku ako liečivá rastlina. Pohánka má červenkastú, dutú, vzpriamenú, málo vetvenú byľ. Listy sú srdcovité. Kvety sú v úžľabných súkvetiach, majú päťpočetné, zelenkavé okvetie (niektoré formy majú ružovkasté, biele, zriedkavo červenkasté okvetie). Podľa podmienok prostredia je výška rastlín 15 až 40 cm. Plody sú trojhranné nažky.
V našich podmienkach je možné pohánku pestovať na všetkých typoch pôd okrem ťažkých, ílovitých a silne vápenatých. Nie je náročná na živiny. V období sucha je vhodné porast zalievať. Vzhľadom na krátky vývinový cyklus (asi 90 dní) sa pestuje ako následná plodina napr. po obilninách. Vysieva sa od druhej polovice mája až do začiatku júla, pretože je citlivá na mráz. Semená sa vysievajú do hĺbky 1 až 2 cm do riadkov 10 až 15 cm vzdialených. Porasty udržujeme v nezaburinenom stave. Ak máme možnosť, je vhodné do blízkosti postaviť úle. Je to dobrá medonosná rastlina a prítomnosť včiel zabezpečí opelenie a dobrú úrodu semien. V našich podmienkach je pohánka jednoročná rastlina, ktorá kvitne v júli až auguste. Vňať zbierame v období pred kvitnutím. Suší sa pri teplotách do 50 °C.
Sacharidy sú hlavnou zložkou pohánky, ale obsahuje aj bielkoviny a rôzne minerály a antioxidanty. Výživová hodnota pohánky je výrazne vyššia ako u mnohých iných zŕn. Veľmi dlho bola pohánka synonymom chudoby a biedy, až kým vedci neobjavili, že cez korienky nasáva z pôdy drahocenný rutín, ktorý má blahodárne účinky aj na ľudský organizmus.
Pohánka je bohatým zdrojom energie – 100 gramov poskytuje asi 1700 kilojoulov. Je bez lepku a preto môže byť vynikajúca náhrada pšenice, raže, jačmeňa a ovsa. Preto je vhodná pre celiatikov. Pohánka má najvyšší obsah rutínu spomedzi všetkých rastlín. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a významné množstvo vápnika, draslíka, železa a horčíka. Dodáva nám vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín C. Okrem toho obsahuje všetky osem esenciálnych aminokyselín. Pohánka je tiež balená s fytoživinami, ktoré sú úžasné proti chorobám bojujúce organické zložky. Niekoľko zdravotných výhod pohánky možno pripísať jej úžasnému výživovému profilu.
Pohánka pomáha pri ochoreniach žíl, zastavuje krvácanie z ďasien a z nosa, spevňuje väzivové tkanivo, podporuje prekrvenie, stimuluje libido a potenciu, má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde, posilňuje imunitný systém a reguluje krvný obeh. Pohánka je silno bázická potravina, je teda veľmi vhodná na odkyslenie organizmu.Celozrnná pohánka môžu byť veľmi užitočná pri chudnutí. Pohánka má menej kalórií v porovnaní s pšenicou alebo jačmeňom. S nízkym obsahom kalórií a bez tuku je pohánka ideálnym jedlom pre diabetikov. Pohánka je dobrý zdroj horčíka, ktorý je nástrojom na zlepšenie krvného tlaku uvoľnením krvných ciev. To znižuje krvný tlak prirodzene bez použitia škodlivých chemikálií. Pohánka je prospešná pre kardiovaskulárne zdravie. Výskum ukázal, že konzumácia stravy bohatej na vlákninu z celých zŕn, ako je pohánka, znižuje riziko rakoviny prsníka.
Vankúš naplnený pohánkovými šupkami uľaví boľavým nohám, či chrbtici, pretože sa prispôsobuje tvarom vášho tela. Má schopnosť pohlcovať telesný pot a odvádzať nadbytočné teplo. Blahodarne pôsobí pri migréne, nespavosti a ochoreniach hlavových dutín. Prináša úľavu pri reume, bolesti kĺbov a hlavy.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.