Popis
Ryžový sirup – prírodné sladidlo
Ryžový sirup sa vyrába prirodzenou fermentáciou ryže. Je veľmi obľúbený pre svoju jemnú sladkú chuť a všestranné využitie. Môžeme ho použiť pri pečení i varení, osladiť s ním ranné kaše, jogurty a dezerty, ale skvele poslúži aj na dochutenie omáčok.
Zloženie: celozrnná ryža*, voda. Suroviny označené * pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
UPOZORNENIE PRE ALERGIKOV: Výrobok neobsahuje žiadne alergény ani ich stopy.
Skladujte v originálnom obale, v suchu pri teplote do 25°C a chráňte pred svetlom. Tekuté ryžové sladidlo.
Hmotnosť: 450 g
Výživové údaje na 100 g výrobku:
Energetická hodnota | 1325 kJ/312 kcal |
---|---|
Tuky | 0,2 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 77 g |
z toho cukry | 54 g |
Bielkoviny | 0,5 g |
Soľ | 0,01 g |
Ryžový sirup sa pripravuje pomerne zložitým technologickým procesom. V špeciálnych moderných zariadeniach sa zrná ryže postupne obrusujú, pričom vzniká akási lepkavá tekutina. Tá sa následne spracováva do konečnej podoby, čiže spomínaného ryžového sirupu. Na prípravu tohto sirupu sa zvyčajne využíva celozrnná ryža. Túto významnú a po celom svete používanú obilninu radíme do čeľade lipnicovité. Pochádza z tropických až subtropických oblastí prevažne juhovýchodnej Ázie.
Ryža siata predstavuje jednoročnú rastlinu dosahujúcu výšku až 1,8 metra, ktorej semená sa sadia priamo do zavodnenej pôdy. Dnes sú jej najväčšími producentmi napríklad Čína, India či Vietnam. Zaujímavým faktom je, že v súčasnosti poznáme cez 10 000 kultivarov ryže siatej, pričom mnohé z nich nachádzajú v potravinárskom priemysle rozličné využitie. Okrem spomínaného sirupu sa z niektorých kultivarov pripravujú alkoholické nápoje, spomenúť môžeme napríklad saké a z iných zase múka či olej.
Ryžový sirup obsahuje niečo cez 30 kcal v 10 g porcii. V jeho zložení môžeme okrem sacharidov nájsť aj bielkoviny, najmä dôležité esenciálne aminokyseliny či vitamíny a minerálne látky. Tento sirup je zdrojom niektorých vitamínov skupiny B aj mangánu, draslíka či zinku. Hlavnou výhodou tohto sirupu je, že má skôr nižší glykemický index. Do tela je tak energia dodávaná postupne, vďaka čomu nedochádza ku kolísaniu hladiny cukru v krvi.
Ryžový sirup taktiež neprekysľuje žalúdok a v organizme pôsobí skôr zásadito. Jeho ďalšou výhodou je, že neprispieva k vyplavovaniu niektorých minerálov z ľudského tela. Hoci je tento sirup o niečo výživnejšou a zdravšou formou sladidla ako napríklad biely cukor, stále je vhodné používať ho v primeranom množstve. Keďže je o niečo menej sladký, je nutné si dávať pozor na to, koľko ho v pokrme použijete. Táto zásada platí o to viac, ak ho konzumujete napríklad počas redukčných diét.
Ryžový sirup je farbou aj konzistenciou podobný medu či javorovému sirupu. Je však o niečo menej sladký, preto je potrebné sa naučiť, ako s ním sladiť. Jeho chuť je zároveň veľmi neutrálna, preto sa dá použiť v mnohých pokrmoch. Využiť ho môžete pri pečení koláčov, zákuskov či sušienok. Oslaďte ním palacinky, tvaroh, kašu či puding. Skvelá je kombinácia ryžového sirupu s jogurtom a obľúbenými orieškami. Rovnako ho môžete pridať aj do ovocného šalátu.
Zákazník (overený zákazník) –
Zákazník (overený zákazník) –