Popis
Kus – kus špaldový BIO
Kuskus je skvelý vo svojej univerzálnosti – môžete ho použiť ako prílohu, do letného šalátu, s pečenou zeleninou, ako závarku do polievky alebo dokonca do sladkých raňajkových pokrmov či dezertov.
Použitie: Hodí sa do polievky, k zelenine, k mäsu ale aj k sladkému.
Návod na prípravu: Bežný kuskus sa nemusí variť, stačí ho zaliať dvojnásobným množstvom vody a nechať pod pokrievkou 10 minút dôjsť, medzitým párkrát vidličkou prekypriť. Dochuťte sójovou omáčkou alebo extra panenským olivovým olejom, premiešajte vidličkou a podávajte. Alternatíva je aj pokrm nasladko – ako Vám chutí.
Zloženie: Tepelne spracovaná špaldová KRUPICA BIO
Hmotnosť: 250g
Nutričné hodnoty na 100g výrobku
Energetická hodnota | 1476kJ/349kcal |
Tuky | 2,15g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,40g |
Sacharidy | 65,00g |
z toho cukry | 1,20g |
Vláknina | |
Bielkoviny | 13,50g |
Soľ | 0g |
Počuli ste už o kuskuse? Táto potravina je dnes veľmi obľúbená. Môžete ju pripraviť na viacero spôsobov a podávať k rôznym pokrmom, či už mäsitým alebo zeleninovým. Pre tých, ktorí si potrpia na zdravej nie je kuskus určite žiadna neznáma.
Možno niektorí doma často pripravujte kuskus, ale neviete z čoho vlastne je a z kadiaľ pochádza. Prečítajte si niekoľko základných informácii o tejto potravine. Určite vás zaujme jeho pôvod a výroba.
Kuskus je vlastne cestovina, ktorá sa vyrába sparením krupice z pšenice, špaldy, ovosu a prosa a aj kukurice , krupica sa neskôr vytvaruje do malých guľôčok. Táto výroba prebieha tak, že sa kukurica rozprestrie, pridá sa trocha múky a pokropí sa slanou vodou, aby sa vytvorili menšie hrudky.
Hrudky sa neskôr porozdeľujú a rozdrobia rukami na malé guľôčky. Tento postup sa opakuje, pokým nie je krupica dostatočne pripravená na sušenie. Pomalým sušením sa zrniečka krupice spoja. Kuskus sa následne suší na slnku. Dnes sa kuskus vyrába priemyselne ako polotovar. Táto potravina pochádza zo severnej Afriky a do Európy sa dostal vďaka severoafrickým prisťahovalcom.
Ako sa varí a pripravuje kuskus? Príprava kuskusu nie je zložitá. Stačí ho zaliať dvojnásobným množstvom vody a nechať pod pokrievkou 10 minút dôjsť, medzitým párkrát vidličkou prekypriť, alebo sa pripravuje pomocou pary. V jednom hrnci s varí voda, napríklad aj spolu so zeleninou, naň sa položí ďalší hrniec, v ktorom je kuskus a ten sa odparovaním z dolného hrnca nahrieva, povarí a nakypí. Po uvarení kuskusu parou sa doň zväčša pridá kúsok masla či olivového oleja.
Kuskus je veľkým zdrojom prospešných minerálov, ako napríklad železo vápnik a horčík. Taktiež má veľa vlákniny, bielkovín, fosforu a zdravých omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Okrem toho obsahuje aj vitamín B, E a K. Kuskus má miesto v našich jedálničkoch a mali by ste ho zaradiť k svojim stravovacím návykom.
Zákazník (overený zákazník) –