Perníkové cantuccini s vôňou Vianoc

Budeme potrebovať:

» 50 g sušených brusníc alebo marhúľ
» 30 g masla
» 2 vajcia
» 190 g trstinového cukru
» 250 g špaldovej hladkej múky
» 3 čajové lyžičky perníkového korenia
» 1 polivková lyžica medu
» 1 vanilkový struk alebo mletá vanilka
» štipka soli
» 1 lyžica kvásku
» 150 g vlašských orechov alebo mandlí

Brusnice namočíme do rumu, ale nie je to podmienka. V miske zmiešame múku s perníkovým korením, cukrom, medom, dreňou z vanilkového lusku alebo dvoma štipkami mletej vanilky a soľou. Pridáme maslo, vajcia, kvások a všetko premiešame. Potom pridáme scedené brusnice a trochu posekané oriešky. Sformujeme bochník cesta a dáme minimálne na 12 hodín do chladu.

Cesto rozdelíme na dve časti. Z každého kusa vyvaľkáme rolku asi 25 cm dlhú. Dáme na plech a upečieme (asi 25 min.) Vyberieme a necháme asi 5 min odstáť a ostrým nožom narežeme na 1 cm široké plátky. Tie poukladáme reznou stranou na plech a znova pečieme cca 10 min.