Brezový cukor – xylitol ako zdravá alternatíva cukru

Téma sladenia a používania cukru všeobecne je najdiskutovanejšou témou posledných rokov. A niet sa čo čudovať, pretože obezita spôsobená nadmerným príjmom cukru v strave sa stala jednou z popredných civilizačných ochorení. A s ňou súvisí aj celý rad ďalších ochorení vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku, artrózy a pod.

Každý, komu jeho zdravie nie je ľahostajné, si uvedomuje, že strava v jeho živote zohráva veľmi dôležitú rolu a mal by výberu a skladbe potravín venovať dostatočnú pozornosť. Dbať na ich pôvod, primerané množstvá, spôsob spracovania a kvalitu. A obzvlášť mimoriadnu pozornosť si zaslúži jedna z hlavných zložiek tzv. makronutrientov a tou sú sacharidy.
Sacharidy z chemického hľadiska a podľa počtu cukorných jednotiek delíme na monosacharidy ( sú tvorené z 1 cukrovej jednotky) , oligosacharidy ( sú tvorené z 2-10 monosacharidov) a polysacharidy ( tvorí ich 11 a viac monosacharidov). Mono- a disacharidy sa nazývajú jednoduché cukry, ďalšie oligosacharidy a polysacharidy sú zložené cukry. Jednotlivým konkrétnym monosacharidom sa dávajú aj iné názvy, môžete sa stretnúť tiež s názvami ako glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor), galaktóza (mliečny cukor), manóza (sladový cukor) a iné.

Ktorý cukor si však vybrať? Existuje vôbec zdravý cukor?

Odpoveď na tieto otázky nie je jednoduchá. Stojí však za to, podrobnejšie preskúmať túto tému.

Existujú rôzne druhy cukrov a tiež rôzne alternatívy klasického rafinovaného cukru. Ich hlavnou výhodou je, že majú zvyčajne nižší glykemický index a nízky obsah kalórií. Patria medzi ne napríklad stévia, erytritol, sorbitol, brezový cukor.
My si v dnešnom článku povieme viac práve o brezovom cukre, ktorý je známy tiež pod názvom xylitol alebo xilitol.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o:

  • pôvode a výrobe brezového cukru
  • zdravotných výhodách užívania brezového cukru a jeho účinkoch na zdravie – pri cukrovke, ako prevencia vzniku zubného kazu
  • spôsoboch použitia xylitolu – v potravinách, kozmetike, liekoch
  • nutričných hodnotách xylitolu – kalórie a glykemický index
  • nežiaducich účinkoch xylitolu
  • výhodách a prípadných nevýhodách používania brezového cukru
  • ďalšie odporúčania

Čo je brezový cukor, ako sa vyrába a aký je jeho pôvod?

Xylitol je prírodný alkoholový cukor nachádzajúci sa v rastlinách, vrátane mnohých druhov ovocia a zeleniny. Jeho zdrojom sú aj kukuričné plevy, ovos a pod. Xylitol sa tiež vytvára v menšom množstve aj v ľudskom organizme  ako vedľajší produkt metabolizmu, avšak množstvo vyprodukované týmto spôsobom nie je dostatočné na pokrytie jeho potrieb.bio xylitol brezove sladidlo
Xilitol má sladkú chuť podobnú ako u nás bežne používaný rafinovaný cukor.
Jeho názov pochádza z gréckeho slova „xyl“, čo v preklade znamená drevo. Súvisí s obdobím po druhej svetovej vojne, kedy
sa tento cukor prvýkrát extrahoval z brezy. V tom čase bol všeobecný nedostatok cukru.

Dnes je však xylitol s obľubou používaný ako alternatíva cukru na celom svete.

Existujú rôzne kvality xylitolu a tiež aj rôzne prírodné zdroje, z ktorých môže byť vyrobený. Xylitol najvyššej možnej kvality pochádza z brezového alebo aj bukového dreva. Ideálne je, keď  sa stromy, z ktorých sa xylitol vyrába, pestujú udržateľným spôsobom. A to sa dá dosiahnuť tak, že stromy sú vlastne pestované za účelom výroby papiera a xylitol je v skutočnosti vedľajším produktom tohto procesu a to bez toho, aby sa stromy rúbali špeciálne na výrobu alternatívy cukru.

Využitie brezového cukru

Xylitol je používaný ako sladidlo v potravinárskom priemysle, kde sa používa ako náhrada cukru. Používa sa tiež v kozmetických produktoch a zubných pastách. xylovit-zubna-pasta-so-xylitolomMá však o čosi menšiu sladivosť ako cukor, preto v potravinách sa často kombinuje s inými sladidlami.

Xylitol sa používa aj v medicíne ako preháňadlo. Prevencia a liečba zubného kazu bolo jedným z hlavných dôvodov použitia xylitolu v medicíne, pretože xylitol má schopnosť inhibovať rast baktérie Streptococcus mutans, ktoré sú hlavným dôvodom vzniku najmä zubného kazu.

Zdravotné výhody užívania xylitolu

Xylitol, chudnutie a cukrovka

Jednou z najväčších zdravotných výhod xylitolu je jeho nízky glykemický index GI 7 . Vďaka nemu neovplyvňuje  hladinu cukru v krvi tak dramaticky ako cukor, a preto pomôže udržať hlad na uzde. Je preto obľúbeným sladidlom u ľudí trpiacich na cukrovku alebo u ľudí s redukčnou diétou, ktorým môže pomôcť pri chudnutí.
V porovnaní s klasickým cukrom má xylitol o cca. 40 % kalórií menej.
Sladivosť xylitolu je takmer rovnaká ako u bežného cukru alebo o máličko nižšia,  pri varení či pečení ho teda môžete použiť približne rovnaké množstvo. Ak v receptoch použijete na sladenie brezový cukor, výsledná chuť koláčov či dezertov bude takmer na nerozoznanie. Xyliol vám umožní vychutnať si sladké jedlá a nápoje bez pocitu viny z konzumácie príliš veľkého množstva nezdravého cukru alebo bez obáv z priberania.

Xylitol a zuby

Napriek sladkej chuti xylitol nespôsobuje zubný kaz. Práve naopak, xylitol aktívne podporuje zdravé zuby a zároveň znižuje tvorbu plaku a zubného kazu. Xilitol sa stal obľúbenou zložkou zubných pást a
ústnych vôd pre svoje dentálne výhody. Pretože neškodí zubom, je súčasťou mnohých žuvačiek. V oblasti ústnej hygieny sa uskutočnilo množstvo výskumov, ktoré preukázali jeho dve najväčšie výhody:

Xylitol účinkuje proti zubnému plaku a dutinám

Ukázalo sa, že xylitol vytvára v ústach zásadité prostredie, ktoré pomáha bojovať proti škodlivým účinkom kyselín z iných potravín. Výskum ukázal, že týmto môže pomôcť zabrániť tvorbe zubného plaku. Zubný plak – povlak,  ako je známe,  je tvorený najmä zložkami slín, zvyškami potravy, baktériami ústnej dutiny a ich produktmi.

Remineralizuje zubnú sklovinu

Štúdie ukazujú, že prostredie vytvorené xylitolom sa javí ako priaznivé pre vstrebávanie vápnika a niektorých ďalších minerálov v ústach. To znamená, že vaše zuby môžu prijať viac stavebných látok, ktoré potrebujú, aby zostali silné a zdravé.

Xilitol a jeho účinok pri bakteriálnych infekciách

Ako sme sa už zmienili v predošlých riadkoch, xylitol údajne inhibuje rast baktérie Streptococcus pneumoniae . Táto baktéria je hlavnou príčinou infekcií stredného ucha a sinusitídy. Bola prevedená jedna analýza, ktorá naznačuje, že u deti, ktoré konzumovali xylitol v žuvačke, sirupe alebo pastilkách dvakrát denne, sa znížilo riziko ušných infekcií o 25 percent.
Xylitol tiež bojuje proti kvasinkám Candida albicans , ktoré môžu viesť k infekcii candida – kandidóze . Xylitol znižuje schopnosť kvasiniek lepiť sa na povrchy, čím pomáha predchádzať infekcii.

Má používanie xylitolu aj nejaké nevýhody alebo nežiaduce účinky?brezovy cukor xylitol

Xylitol je stále predmetom mnohých odborných štúdii. Predpokladá sa však, že by mohol mať aj ďalšie využitie v oblasti medicíny. O nevýhodách alebo prípadných nežiaducich účinkoch xylitolu je len málo informácií a majú skôr zriedkavý výskyt.
Jednou z nevýhod používania xylitolu, ktoré je vhodné spomenúť,  je jeho obmedzené použitie pri pečení chleba alebo iného pečiva, kde je potrebné droždie. Xylitol nevyužijete pri pečení chleba z droždia, pretože xylitol neposkytne kvasinkám výživu a kvások vám nevykysne.

Za zmienku stojí aj fakt, že  u niektorých ľudí môže užívanie xylitolu spôsobiť hnačku alebo plynatosť.  Má laxatívne účinky – preháňavý efekt môže nastať po konzumácii väčšieho množstva xylitolu.

Zaujímavosti o brezovom cukre:

Pri kŕmení psov je potrebné dať si pozor na potraviny, ktoré obsahujú xylitol. Pre psov, predovšetkým menšie plemená je totiž xylitol toxický a môže spôsobiť hypoglykémiu. Ak váš pes užije produkt, ktorý obsahuje xylitol, okamžite ho vezmite k veterinárovi.

V závere môžeme skonštatovať, že doteraz neexistujú žiadne dlhodobé údaje o bezpečnosti alebo prípadnej nebezpečnosti xylitolu. Xylitol bol však schválený pre jeho bezpečnosť viacerými svetovými spoločnosťami. Medzi ne patrí napr. americký Úrad pre potraviny a liečivá, Spoločný výbor expertov Svetovej zdravotníckej organizácie pre potravinárske prídavné látky a Vedecký výbor Európskej únie pre potraviny.
Vychádzajúc z doterajších faktov možno povedať, že xylitol môže byť vhodnou alternatívou cukru a to njamä pre ľudí s cukrovkou, prediabetom, obezitou alebo inými metabolickými problémami.
U nás v Zelenom obchodíku vám ponúkame pestrý výber produktov s obsahom xylitolu a rovnako aj xylitol ako samostatné sladidlo.
Veríme, že ste sa v našom článku dozvedeli dostatok zaujímavých informácií o brezovom cukre, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní sa o tom, či xylitol a potraviny s jeho obsahom zaradíte do vášho jedálnička.