Anjelská tvarohová štóla s marcipánom

Budeme potrebovať:

» 500g špaldovej hladkej múky
» 200g masla
» 250g jemného tvarohu
» 90g trstinového cukru Muscovado
» 2 lyžice kvásku alebo sušeného droždia
» štipka soli
» na hrot noža mleté klinčeky
» na hrot noža mletého zázvoru
» na hrot noža mletého muškátového orecha
» na hrot noža mletej škorice
» nastrúhaná citrónová kôra
» 1 vanilkový cukor
» 2 vajcia
» 100 ml rumu
» 100 g hrozienok 
» 50 g sušených brusníc
» 100 g kandizovanej citrusovej kôry
» 100 g mandľových lupienkov
» 150 g marcipánová hmota mandľová
» rozpustené maslo a práškový cukor na dokončenie (Pokiaľ chcete mať štólu bielu, použite rafinovaný práškový cukor. Ak však chcete mať štólu zdravšiu, použite ako do receptu cukor Muscovado.)

Z celej dávky urobíme dve štóly, alebo z pol dávky jednu.

Pár hodín alebo aj deň vopred si namočíme hrozienka a brusnice do rumu. Tesne pred prípravou ich poriadne scedíme. V mise zmiešame múku s cukrom, kváskom, soľou, koreninami, vanilkovým cukrom, zmäknutým maslom, tvarohom, nastrúhanou kôrou z citróna a vajíčkami.

Vzniknutú hmotu trochu rozvaľkáme na slabo pomúčenej doske a vpracujeme do nej mandle, brusnice, hrozienka a nadrobno posekanú citrusovú kôru. Vypracujeme cesto a odložíme na noc do chladničky. Rozvaľkáme na obdĺžnik, ale nie na tenko. Z dlhšej strany preložíme do stredu, do stredu ešte položíme šúľok marcipánu a ešte raz pozdĺžne preložíme.

Upečieme pri 190-200 stupňoch, 30-40 minút, treba sledovať. Ešte horúce potrieme rozpusteným maslom a posypeme husto práškovým cukrom.