Bezmliečne mini tortičky s jemným kávovým krémom a bazovým džemom
Budeme potrebovať:
Cesto: jednoduché hrnčekové, rozpis na menší plech, približne na 7-8 tortičiek
» 2 vajíčka
» necelý hrnček trstinového cukru
» vanilka
» pol hrnčeka oleja
» pol hrnčeka rastlinného mlieka (ryžové, sójové,…),
» 1,5 hrnčeka polohrubej múky
» pol prášku do pečiva,
» môžeme ešte dochutiť kávovým likérom
» instantná káva
» bazový alebo iný džemom
Vajíčka vyšľaháme s necelým hrnčekom trstinového cukru, vanilkou. Pridáme pol hrnčeka oleja a pol hrnčeka mlieka, 1,5 hrnčeka polohrubej múky a pol prášku do pečiva. Môžeme ešte dochutiť kávovým likérom.
Polovicu vylejeme na plech, do zbytku pridáme instantnú kávu a vylejeme na biele cesto. Po upečení vykrojíme kolieska, ktoré potrieme bazovým alebo iným džemom a kávovým krémom.

Kávový krém:
» 250 ml vegan smotany na šľahanie
» 125 g kvalitnej bielej čokolády,
» môžeme pridať aj kocku dve tmavej čokolády,
» 1-2 lyžice instantnej kávy
» 2-3 lyžice vegan mascarpone k našľahaniu.
Smotanu zohrejeme, rozmiešame v nej kávu a nalejeme na bielu čokoládu. Necháme chvíľku odstáť, potom vymiešame do hladka a dáme do chladničky aspoň na 8 hodín vychladiť, najlepšie však cez noc. Na druhý deň k vychladenému základu pridáme mascarpone a vyšľaháme do pevného krému. Na toto množstvo tortičiek stačí urobiť krém z polovičnej dávky.

