Japonský zelený čaj Matcha je známy a obľúbený už viac ako 800 rokov. Je jednou z najstarších odrôd zeleného čaju. Vďaka svojmu pestovaniu, príprave a účinkom je unikátny a jedinečný. Pri jeho spracovaní sa čerstvé čajové lístky melú na jemný prášok na žulových kameňoch, pričom nedochádza k žiadnej tepelnej úprave, k fermentácií, k pridávaniu farbív, prísad či konzervačných látok, čoho výsledkom je výrazná smaragdovo zelená farba, skvelá chuť a blahodarné účinky na organizmus. Prirodzená chuť čaju matcha je jemne sladká, pričom vyniká i rôznorodosťou prípravy.

Nedávne štúdie preukázali aj blahodarné zdravotné účinky. Pri pití matcha čaju spotrebúvate celý čajový lístok vďaka čomu je približne 10x silnejší ako klasický zelený čaj. Pretože sú listy pestované v tieni, sú omnoho zelenšie a tým pádom obsahujú viac chlorofylu ako bežný zelený čaj. Matcha má výrazné detoxikačné účinky vyplývajúce práve z množstva chlorofylu, ktorý eliminuje ťažké kovy a chemické zlúčeniny v tele. Matcha čaj napomáha tiež rovnomerne rozložiť energiu v tele, vďaka čomu môže zrýchliť metabolizmus až o 30-40%. Oceníte to v boji s nadbytočnými kilami. Pitie kvalitného zeleného čaju napomáha spaľovaniu kalórií, pričom oproti liekom na chudnutie nemá negatívny vplyv na krvný tlak. Matcha čaj taktiež obsahuje účinný antioxidant EGCG ktorý je úspešný v boji s rakovinou. Už 2 šálky denne zaručia dostatočný prísun antioxidantov pre naše zdravie.

Okrem iného Vám tiež čaj upokojí myseľ, zvýši sústredenosťpamäťzlepší náladu a to všetko vďaka aminokyseline L-Theanine. Matcha je tiež ideálny aj pre diabetikov, nakoľko napomáha zabraňovať tvorbe glukózy v krvi. Katechíny, ktoré Matcha obsahuje, dokážu zablokovať enzýmy rozbíjajúce komplexné zlúčeniny na cukry. Samotný Matcha neobsahuje žiadny cukor, teda na glykemickom indexe dosahuje nulové hodnoty, pričom v jednej čajovej miske čaju Matcha nájdeme až 3 gramy vlákniny.

Z matcha čaju môžeme pripraviť veľké množstvo rozmanitých teplých i studených nápojov, kokteilov, zákuskov, a dokonca ho ocení aj Vaša pleť v podobe pleťovej masky. Pridať ho môžeme aj do rôznych smoothie, sladkých i slaných receptov na zmenu farby pokrmu na výrazne zelenú. Na studeno sa matcha výborne hodí rovnako do vody, rastlinného mlieka i čerstvej šťavy, dochutené medom, agáve, zázvorom či citrónom. Z teplých variant je matcha vhodná na prípravu klasického čaju, ale i na šľahanie peny a šľahačky do kávy. Pri pečení môžeme matchu pridať do muffinkov, tiramisu, kokosových guličiek ale tiež k príprave domácej zmrzliny a nanukov. Milovníci slaných chutí môžu matchu pridať k mletému mäsu, do šalátov, dressingov či rôznych nátierok i polievok. Fantázii sa medze naozaj nekladú.

Malý tip na záver: Na zvýšenie potenciálu antioxidantov, ktoré Matcha obsahuje, vyskúšajte zmiešať v šejkri Matcha čaj s kvapkou citróna alebo limetkovou šťavou a trochou agáve sirupu. Pripravíte si tak osviežujúci Matcha čaj na studeno.