Janka zo Zeleného obchodíka:

Čo to je Halva: Vízia z blízkeho východu do svetovej kuchyne

čo to je halva/chalva

Z kadiaľ sa vzala Halva

Halva, známa tiež ako chalva je lahodná cukrovinka. Jej korene siahajú do Blízkeho východu a Strednej Ázie. Dôkazy o dezertoch pripomínajúcich halvu sa objavili už niekedy v siedmom storočí nášho letopočtu. Boli vyrobené z mlieka a datlí. V niektorých zdrojoch sa dokonca uvádza, že halva je najstarším tureckým dezertom, bola podávaná na osmanskom dvore a bola obľúbenou pochutinou sultána Sulejmana Nádherného. Názov pochádza z arabčiny zo slova sladký. Halva je známa aj u našich poľských susedov, kde ju poznajú pod názvom chałwa. Bulhari a Rusi ju nazývajú xалва (chalva) a Turci helva.

Vyskúšajte napríklad:

Natural Jihlava Izraelská halva mramorová 70 g

5,0 1x
1,10  (0,92  bez DPH)

Natural Jihlava Izraelská halva vanilková 70 g

5,0 1x
1,10  (0,92  bez DPH)

Halva v kuchyni

Z čoho sa vlastne halva vyrába? Záklanými zložkami sú sezamové alebo slnečnicové semiačka, melasa či cukor a rastlinný olej. Rôzne druhy hlavy vznikajú pridávaním orechov, mandlí, arašidov, pistácií, kakaa či vanilky. Obsahuje veľké množstvo živín. Halva má charakteristickú hustú konzistenciu a bohatú, sladkastú chuť, často sa zdobí orechmi alebo hrozienkami. Je obľúbená po celom svete, podáva sa ako dezert alebo sladká pochúťka k čaju či káve.

V Turecku a Grécku je najviac populárna “tahin-helva” vyrobená z tahiny – lúpané drvené sézamové semiačka. Zo slnečnicových semienok sa halva pripravuje najmä v Rusku. V Španielskej kuchyni sa vyskytuje pochúťka podobná halve – turrón. V Indii pojmom halva nazývajú sladkú pochúťku vo forme nákypu, či hustej pasty.
halva chalva zelený obchodík
Výroba halvy je tradičné remeslo, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu. Proces zahŕňa pomalé miešanie mletých semiačok s cukrom a varenie zmesi pri dôkladne kontrolovanej teplote, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia a chuť. Po ochladení sa halva krája na kúsky alebo formuje do rôznych tvarov a často sa posýpa orechmi alebo sušeným ovocím na dozdobenie a ďalšiu dávku chuti.

Halva nie je len lahodnou pochúťkou, ale tiež symbolizuje pohostinnosť a šťastie v mnohých kultúrach, a preto je často podávaná na oslavách a špeciálnych udalostiach.

Ako zaradiť halvu do jedálnička?

Jednoducho! Môže sa konzumovať hocikedy – na raňajky, obed, či večeru. Pre deti je skvelou desiatou na prísun energie.Môžte si ju primiešať do jogurtu, kde sa jej chut zjemní. Výborne sa hodí ku káve, čaju, ale aj vínu. Môžete si vyrobiť zdravý a výživný snack. Stačí ak si na tanier poukladáte na plátky nakrájané jablko, naň naukladáte nakrájanú halvu, posypete hnedým cukrom, škoricou a dáte na 2-3 minútky do mikrovlnky.

Článok pokračuje nižšie…

EBOOK - fantastické vitamíny a ich výskyt

🎁 Získajte ebook Fantastické vitamíny a ich výskyt úplne zadarmo

Stačí ak vyplníte nižšie email a navyše k EBOOKu zadarmo budete dostávať na email hodnotné informácie a novinky.

Ako si vyrobiť domácu halvu: 

Budete potrebovať:

  • 1 a pol šálky cukru
  • 1 a pol šálky tahiny pasty
  • 1 a pol šálky vody
  • 1 čajovú lyžičku soli

Príprava:

Pripravte si menšiu formu, ktorú vyložíte papierom na pečenie a vytrite ju zľahka olejom. Do stredne veľkej misky vylejte tahiny a pridajte soľ. Premiešajte. Do malého hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Po zovretí, premiešajte a hneď vlejte do tahiny. Zmes miešajte až kým sa všetko nezapracuje a zmes sa nebude oddeľovať od stien misky. Vtedy zmes prelejte do pripravenej formy a nechajte úplne vychladnúť. Aby bola viac oku lahodiaca, dozdobte ju rozpustenou čokoládou, orieškami, medom, džemom, či škoricou. Prajeme Vám dobrú chuť!

Pri objednávke nad 100 € a do 10 kg máte dopravu zadarmo! Využite túto skvelú ponuku a objednajte si produkty na podporu zdravia priamo k vám domov.

Sladké drievko: Na čo pomáha a ako ho bezpečne užívať

Sladké drievko a jeho účinky: Na čo pomáha a ako ho bezpečne užívať

Sladké drievko, známe aj ako koreň sladovky hladkoplodej (Glycyrrhiza glabra), je tradičná liečivá bylina s výraznou sladkastou chuťou a dlhým zoznamom pozitívnych účinkov na organizmus.