Popis
UMEOCOT
Country Life Umeocot vzniká pri výrobe japonských sliviek UMEBOSHI. V skutočnosti nejde o ocot v pravom slova zmysle, pretože namiesto kyseliny octovej obsahuje kyselinu citrónovú. Umeocot pomáha pri žalúdočných problémoch, pálení záhy, zlepšuje chuť do jedla a celkovo povzbudzuje organizmus. Je silne zásaditý, preto je vhodnou potravinou pri prekyslení organizmu.
Použitie: Používa sa ako klasický ocot, do šalátových zálievok, omáčok, polievok, nátierok. Vyniká kyslo slanou chuťou. Jedlo ním dochucujeme až tesne pred podávaním, nepridávame ho do vriacej polievky. Môžeme z neho pripraviť liečivý nápoj: 1-2 lyžice octu pridáme do pohára s vodou.
Zloženie: UMEBOSHI slivky, morská soľ, shizo (byvolia tráva – listy rastliny Perilla).
Hmotnosť: 500ml
Výživové údaje na 100 g:
Kalorická hodnota/energie: 73 kJ/17 kcal
Tuky: 0 g
– z toho nasytené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 3,4 g
– z toho cukry: 0 g
Vláknina: 0,2 g
Bielkoviny: 0,8 g
Soľ: 25,1 g
Výroba umeocta:
Umocot je tekutina, ktorá sa vylučuje pri fermentácii nakladaných slivôčok – Umeboshi. Slivôčky Umeboshi sa zberajú na jar. V deň zberu sa nasoľujú a potom sa nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku. Akonáhle sú takmer usušené, naloží sa do slaného nálevu, zaťaží kamene a nechajú kvasiť. Do nálevu sa tiež pridávajú Shizu listy. Vzhľadom pripomínajú okrasnú žihľavu. Pridávajú sa kvôli konzervačným účinkom a krásnej purpurovej farbe.
Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení slivôčok vylučuje, sa nazýva ume-su, v slovenčine sa ujal názov umeocot.
Zákazník (overený zákazník) –