Klíčky - významný zdroj enzýmov | 2014-06-14

Klíčky - významný zdroj enzýmov

Veľmi dôležitou, ak nie najdôležitejšou, zásadou zdravej výživy je pravidelná konzumácia čerstvých klíčkov. Preto sme sa rozhodli prvý článok na našom novom webe venovať práve týmto malým, napriek tomu veľmi bohatým zázrakom prírody. Prečo je ich konzumácia taká dôležitá? Odhalíme Vám ich tajomstvo.

Klíčky ako také obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov či bielkovín, no najmä enzýmov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu trávenia. Mladé čerstvé klíčky dodávajú nášmu telu množstvo energie. Najčastejšie klíčime lucernu, žeruchu, alfalfu, fazuľu mungo či adzuki, z obilnín všetky druhy pšenice, kamut, šošovicu, ale tiež rôzne semená ako napríklad horčičné, slnečnicové, tekvicové ale i sóju.

     

Čo sa teda deje počas procesu klíčenia s danými semenami? Enzýmy v nich obsiahnuté po nasiaknutí vody začnú rozkladať škroby na jednoduché cukry, zahája štiepenie dlhých reťazcov bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premenu nasýtených tukov na voľné mastné kyseliny. Zatiaľ čo mnohé semená môžu nadúvať, ich klíčky túto vlastnosť rapídne znižujú. Zároveň sa obsah vitamínov v počiatočnej fáze klíčenia zvyšuje niekoľkonásobne. Výborným príkladom je sója, ktorej obsah vitamínu C sa počas klíčenia môže zvýšiť až 5-násobne. Na pokrytie dennej dávky vitamínu C nám stačí skonzumovať jednu polievkovú lyžicu mladých sójových klíčkov. Také jednoduché!

Ak Vás ani vyššie spomenuté argumenty nepresvedčili o konzumácii mladučkých výhonkov, prinášame Vám ešte jednu skvelú informáciu. Klíčky sú totiž nielen jednou z najvýživnejších, ale i jednou z najlacnejších foriem potravy okolo nás. Ak by ste konzumovali počas celého dňa iba doma vypestované klíčky, stálo by Vás to iba 25 centov na deň! Z jednej lyžice lucerny vieme vypestovať až kilogram klíčkov. A doma vypestované klíčky sú vždy tie najlepšie – sú najčerstvejšie, neznečistené a hlavne sú bez rizika plesní. Samozrejme za predpokladu, že pri klíčení dodržíte niekoľko základných zásad.

Klíčenie je prirodzený proces, ktorý zaberá minimum času i miesta. Napriek jeho nenáročnosti je nevyhnutné dodržať niekoľko hlavných zásad. Ako teda správne nakličovať v pohodlí domova? Veľmi dôležitou, často podceňovanou zásadou správneho klíčenia je klíčenie v tme, teda v nádobe neprepúšťajúcej denné svetlo. Ak chcete, aby klíčky boli skutočne výživné, zabudnite na osvedčené tipy nakličovania v zaváraninových pohároch. Od prvého namočenia je potrebné, aby klíčenie prebiehalo v tme. Z tohto dôvodu sú vhodné keramické nádoby určené priamo na nakličovanie, či iné, z nepriehľadných, no prírodných materiálov. Ideálne je klíčky spotrebovať čo najskôr. Preto odporúčame klíčiť častejšie a v menších dávkach. Treba myslieť na to, že z hrste semena vypestujeme približne osemnásobok klíčkov. Začnite teda s klíčením v malých dávkach a sami postupne zistíte, aké množstvo Vám vyhovuje najviac.

Samotný postup klíčenia je veľmi jednoduchý, no dôležité je jeho dodržiavanie. Semená prepláchneme a nasypeme do misky. Zalejeme prefiltrovanou či pramenitou vodou. Ak použije vodu z vodovodu, nechajte ju chvíľku postáť, aby sa odparil chlór. Ten spôsobuje spomalenie procesu klíčenia. Semená necháme namočené pod pokrievkou na teplom, no tmavom mieste niekoľko hodín, v závislosti od druhu, ktorý klíčime, spravidla okolo 12- 15 hodín. Následne vodu zlejeme (ak žiadna nezostala, treba doliať a počkať ešte pár hodín) a semená poriadne prepláchneme. Necháme ich dôkladne odkvapkať, aby nám nezačali plesnivieť a presunieme ich na deravú časť misky na klíčenie. Začínajúce klíčky dôkladne preplachujeme spravidla aspoň 2x denne, aby sme zamedzili vzniku nebezpečných plesní. Počas klíčenia je nádoba stále prikrytá vekom. V závislosti od semena, približne po 3-5 dňoch sú klíčky pripravené na priamu konzumáciu. Ideálny čas na konzumáciu je v rozmedzí 50-96 hodín od počiatku klíčenia.

Malý tip na záver: Ak máte radi naklíčené mungo, ale vadí Vám jemne nehorkla chuť šupiek, nasypte klíčky do misky, zalejte ich a jemne zamiešajte. Šupky by sa mali od klíčkov oddeliť a vyplávať na povrch. Netreba však zabúdať na to, že šupka je výborným zdrojom vlákniny a pre naše telo je veľmi prospešná, priam žiadúca.